Το 75% των δυσαρεστημένων αλβανών πολιτών από τα δικαστήρια, φεύγουν από τη ζωή χωρίς δικαίωση
Σε έρευνα διαπιστώνεται ότι το 75% των Αλβανών πολιτών, δηλαδή 3 στους 4 εξ αυτών, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.
Η έλλειψη δικαστών και εισαγγελέων λόγω του vetting, που μεταξύ άλλων οδήγησε σε μείωση του αριθμού των δικαστηρίων στη χώρα, δυσκόλεψε την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Η ακίνητη περιουσία, στην περίπτωση των ηλικιωμένων, δεν είναι το μόνο μείζον πρόβλημα, αλλά στα πολιτικά δικαστήρια της χώρας θεωρείται αδύνατο να χωρίσουν νομικά τα ζευγάρια, παρόλο που έχουν λύσει τη σχέση τους εδώ και χρόνια.
Με αυτούς τους ρυθμούς και με αυτόν τον μικρό αριθμό δικαστών, μια πολιτική υπόθεση θα χρειαζόταν 10 χρόνια για να εκδικαστεί σε όλα τα επίπεδα της δικαιοσύνης, έτσι που οι πολίτες φεύγουν από τη ζωή χωρίς να έχουν δικαιωθεί.
Στο Δικαστήριο των Τιράνων υπάρχουν αυτή τη στιγμή 22.000 φάκελοι προς εκδίκαση, ενώ ο αριθμός των δικαστών είναι 55 αντί 80, που θα έπρεπε να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα. Στο εφετείο γενικής δικαιοδοσίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή 25 δικαστές από τους 78, ενώ ο αριθμός των φακέλων που πρέπει να δικάσουν έχει φτάσει τις 40 χιλιάδες υποθέσεις περίπου. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου εκδικάζονται 22.500 υποθέσεις, ενώ ο αριθμός των δικαστών συμπληρώθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες.