Το 83% των Αλβανών θέλει να φύγει από τη χώρα

Το 83% των Αλβανών θέλει να φύγει από τη χώρα

Έρευνα του Balkan Barometer δείχνει ότι το 83 τοις εκατό των Αλβανών πολιτών θέλει να φύγει από την Αλβανία.

Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν τον μεγαλύτερο τομέα των Αλβανών που αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα εκτός της χώρας. Μια φοιτήτρια ιατρικής που έκανε πρακτική στο εξωτερικό ανέφερε στον EUobserver ότι έφυγε από την Αλβανία επειδή μπορούσε μετά βίας να βγάλει τα προς το ζην.

Καθώς οι αυτοκρατορίες κατέρρευσαν σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι Αλβανοί είχαν μεγάλες προσδοκίες ότι η δημοκρατία και η οικονομία της ελεύθερης αγοράς θα έφερναν μια καλύτερη ζωή. Αλλά η μετάβαση της Αλβανίας από τη δικτατορία στη δημοκρατία ήταν άνιση και ελλιπής.

Η οικονομία της Αλβανίας κατέρρευσε το 1996 όταν διαλύθηκε ένα σύστημα πυραμίδας, καταστρέφοντας προσωπικές αποταμιεύσεις μέσα σε μια νύχτα. Χιλιάδες Αλβανοί έφυγαν για την Ιταλία, ενώ πολλοί χάθηκαν στη θάλασσα.

Οι οικονομικές προκλήσεις της Αλβανίας επιδεινώθηκαν από την πανδημία του COVID, η οποία περιόρισε το εισόδημα από τους τουρίστες καθώς και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Η οικονομική επιβράδυνση δεν σημειώθηκε μόνο στην Αλβανία. Οι χώρες μεσαίου εισοδήματος επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα: