Το αδιέξοδο της απλής αναλογικής

Το αδιέξοδο της απλής αναλογικής

ΓΝΩΜΕΣ

Γράφει

ο Γιώργος Κουβαράς

Μια προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι την απλή αναλογική δεν θα χρειαστεί να την «κάψει» ο Μητσοτάκης –επιμένοντας στη διενέργεια δεύτερων εκλογών– με το νέο εκλογικό σύστημα που δίνει «μπόνους» στο πρώτο κόμμα. Θα… καεί μόνη της, αφού τα ποσοστά που καταγράφονται στα γκάλοπ δείχνουν ότι δε θα είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης με αυτό το εκλογικό σύστημα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Το ένα σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης είναι αυτό που περιλαμβάνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Για να φτάσουμε να μιλάμε με ποιο κυβερνητικό πρόγραμμα και με ποιον πρωθυπουργό θα μπορούσε να σχηματιστεί μια τέτοια κυβέρνηση, θα πρέπει τα δύο κόμματα να αθροίζουν ποσοστό πάνω από 46%-47%. Τουλάχιστον αυτό το ποσοστό απαιτεί το εκλογικό σύστημα, για να υπάρξει πλειοψηφία 151 βουλευτών. Με τα σημερινά δεδομένα ένα τέτοιο άθροισμα μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 34%-35% στις πρώτες εκλογές μοιάζει να είναι το «ταβάνι» της ΝΔ και το 11%-12% το «ταβάνι» του ΠΑΣΟΚ.

Εάν μεν το ΠΑΣΟΚ πιάσει το «ταβάνι» του, έχει κάθε λόγο να προσπαθήσει να επιτύχει το σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν όμως η ΝΔ φτάσει στο «ταβάνι» της, τότε έχει κάθε λόγο να πάει σε δεύτερες εκλογές για να διεκδικήσει είτε την αυτοδυναμία είτε μια συγκυβέρνηση με πιο ευνοϊκούς όρους, δηλαδή με περισσότερους βουλευτές τους οποίους θα της δίνει το «μπόνους» της ενισχυμένης αναλογικής.

Ας έρθουμε, όμως και στο δεύτερο πιθανό σενάριο, με βάση τα γκάλοπ: έναν κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25. Πρόκειται για μια ακόμη πιο απίθανη περίπτωση, όχι μόνο με πολιτικούς όρους αλλά και με βάση τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Όχι, δηλαδή, μόνο για πολιτικούς, αλλά και για καθαρά αριθμητικούς λόγους: το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ -ΜέΡΑ25 υπολείπεται του αθροίσματος ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Πολύ απλά, διότι στα περισσότερα γκάλοπ η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από το εκλογικό ποσοστό του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη!

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία που προκύπτουν από το «poll of polls» (μέσος όρος από τα γκάλοπ οκτώ εταιρειών δημοσκοπήσεων) της ΕΡΤ που δίνει στην πρόθεση ψήφου τα εξής ποσοστά: ΝΔ 29%, ΣΥΡΙΖΑ 24,6%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,5%, ΚΚΕ 5,8%, Ελληνική Λύση 4,1%, ΜέΡΑ25 3,7%, Ελληνες 3,4%. Το άθροισμα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στο 38,5% και υπερβαίνει το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ25 που φτάνει το 37,8%.

Συμπέρασμα: Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης με απλή αναλογική είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το αριθμητικά ρεαλιστικό είναι πολιτικά παράλογο και έχει σε αυτή τη φάση μηδενικές πιθανότητες υλοποίησης.

Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: