Το αρχοντόσπιτο των Διαμανταίων στην Δερβιτσάνη

Το αρχοντόσπιτο των Διαμανταίων στην Δερβιτσάνη

Η Καλλιρρόη Διαμάντη αφηγείται με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία του αρχοντόσπιτου των Διαμανταίων, που βλέπετε στη φωτογραφία.

Ξεκινάει πρώτα με τα πρόσωπα:

«Ήταν παλιά ο Γάκης και ο Γιάννης Διαμάντης. Ο Γάκης είχε δύο αγόρια: τον Σπύρο και τον Μίχο. Ο Γιάννης είχε μόνο κορίτσια, τα οποία παντρεύτηκαν και έφυγαν από το πατρικό.»

Μετά μιλάει για το σπίτι:

«Το πρώτο σπίτι των Διαμανταίων ήταν μεταξύ Θειάκου και Μούκα, στο στενό του Μπαρούτα. Αντάλλαξαν με τους Τσιάμηδες τα σπίτια και κατέβηκαν κάτω. Πήραν το οικόπεδο σε σχήμα Γ, όπου σήμερα υπάρχει το σπίτι μου, όρθιο και το υπόλοιπο του λαλο – Μίχου, γκρεμισμένο.

Στην είσοδο ήταν μια μικρή αυλή, σχεδόν στα 20-25 τετραγωνικά μέτρα, απ’ όπου με πέτρινα σκαλιά ανέβαινες κι έμπαινες στο σπίτι. Στο πρώτο τμήμα, το οποίο κάτω είχε στέρα νερού, ήταν η κουζίνα, συνέχιζε ένας μακρόστενος χώρος 7 με 8 μέτρα μήκος, με 5 πλάτος, ενιαίος που κατέληγε στα 2 δωμάτια με παράθυρα προς το Μεγαλάκκο.

Στην αρχή δεν υπήρχε το κτισμένο κομμάτι που βλέπει η φάτσα του το λάκκο, αργότερα κτίστηκε. Όταν ήρθε η ώρα να παντρευτεί ο Γιάννης Διαμάντης, για τους νιόπαντρους προστέθηκε το δωμάτιο με μπετό και το μπαλκόνι με τα τσιμεντένια κάγκελα.

Την περίοδο που το κράτος κατέσχεσε το σπίτι κι εξόρισε την οικογένεια Διαμάντη, τους χώρους του, κατά διαστήματα, τους μετέτρεψε, σε γραφεία του γεωργικού συνεταιρισμού, σε βρεφοκομείο, στέγασε ράφτες, τσαγκάρηδες, αργαλειό και λοιπά.» 

Στο λάκκο, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, κατέβαιναν οι κάτοικοι του μαχαλά, συνήθως το καλοκαίρι, έστρωναν χάμω σεντόνια, έλιαζαν το στάρι, το σπόρο μηδικής… και ανέμιζαν στα ρεύματα του αέρα την παραγωγή…

Σχετικά άρθρα: