Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβητεί την εκλογική νίκη Βούτσιτς

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβητεί την εκλογική νίκη Βούτσιτς

Στην έγκριση ενός ψηφίσματος που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στη Σερβία προχώρησε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (461 «υπέρ», 53 «κατά» και 43 αποχές) καταγγέλλουν, μέσω του ψηφίσματος, πως οι εκλογές στη Σερβία δεν διεξήχθησαν με δίκαιους όρους και ζητούν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για νοθεία.

Στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της 17ης Δεκεμβρίου, επικράτησε το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς, εξασφαλίζοντας 129 έδρες στη βουλή των 250 εδρών. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Σερβία κατά της βίας» τερμάτισε δεύτερος με 65 έδρες.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο επισημαίνεται πως υπήρξαν εκτενή στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους διεθνείς και εγχώριους παρατηρητές, τα οποία δείχνουν δραστηριότητες – πριν και κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών – που ενδέχεται να έχουν επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και να έχουν υπονομεύσει σοβαρά τη νομιμότητά τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα από έγκριτους διεθνείς νομικούς εμπειρογνώμονες και θεσμούς σχετικά με τις εν λόγω παρατυπίες και εκφράζει την υποστήριξή του στην ταχεία ανάπτυξη μιας ad hoc διερευνητικής αποστολής στη Σερβία, με τη συμμετοχή και του Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα ζητά επίσης την αναστολή της χρηματοδότησης της ΕΕ προς τη Σερβία, εάν οι σερβικές αρχές δεν είναι πρόθυμες να εφαρμόσουν τις βασικές εκλογικές συστάσεις και εάν τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν εμπλοκή των σερβικών αρχών σε εκλογική νοθεία.

Σχετικά άρθρα: