Το Φυσικό Ρολόι του Κώσταρι

Το Φυσικό Ρολόι του Κώσταρι

Γράφει

ο Αντώνης ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Από την  αρχαιότητα ο άνθρωπος είχε την ανάγκη να  υπολογίζει το χρόνο.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Είναι ένας ωρολογιακός μηχανισμός με δεκάδες οδοντωτούς τροχούς μεγάλης ακριβείας, που περιστρέφονται γύρω από πολλούς άξονες, όπως στα μηχανικά ρολόγια.

Μηχανισμός Αντικυθήρων

Όταν ιδρύθηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το 1842 με χορηγία του ευεργέτη από την Βόρειο Ήπειρο  Γεωργίου Σίνα, ένας από τους βασικούς σκοπούς της λειτουργίας του ήταν ο υπολογισμός και η ανακοίνωση της ώρας των Αθηνών και κατ’ επέκταση της επίσημης ώρας Ελλάδος.

 Μια μεταλλική σφαίρα που στηρίζονταν σε ιστό, πάνω από το ύψος του θόλου του αστεροσκοπείου, κάθε μεσημέρι στις 12:00 η μεταλλική σφαίρα  έπεφτε και γινόταν ορατή από την Μητρόπολη των Αθηνών και χτυπούσαν οι καμπάνες. Η πτώση της σφαίρας σηματοδοτούσε την ώρα στην πρωτεύουσα.

Αστεροσκοπείο Αθηνών

Και στο χωριό μας, το Κώσταρι, από παλιά ακόμα, πριν από 70-80 χρόνια, όταν τα ρολόγια της τσέπης ήταν λίγα, ενώ του χεριού απουσίαζαν, ο χρόνος μετριόνταν. Έπρεπε να ξέρουν οι ζευγίτες, που οργώνανε τα χωράφια -από τα Χαλίκια και μέχρι τον Πλάτανο της Τσοπάρκας- πότε, ας πούμε, η ώρα πάει δώδεκα.

Έτσι, του Κώσταρι είχε και έχει το δικό του Φυσικό  Ρολόι. Δεν είναι της τσέπης, ούτε του χεριού. Δεν κουρδίζεται, δεν βρέχεται, ούτε σκουριάζει. Δεν αναγράφει αριθμούς, δεν έχει λεπτοδείκτες. Στο μεταξύ είναι ρολόι ακρίβειας. Δεν παλιώνει, δεν φθείρεται, δεν εξαφανίζεται. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι σε συννεφιασμένες μέρες δεν λειτουργεί.

Πάνω από την παλιά συνοικία της Κοτέσας, υπάρχει ένας βράχος κοκκινωπού χρώματος, που οι Κωσταρίτες τον ονομάζουν «Βράχο του Ήλιου». Τους μήνες του καλοκαιριού κι όχι μόνο, όταν το βράχο αυτό τον σκεπάζει εξ ολοκλήρου το φως του ήλιου, τότε ακριβώς η ώρα είναι δώδεκα. Δηλαδή, ο κόσμος του κάμπου, παλιά μπορούσε να διακόψει τη δουλειά και να γευματίσει.

Άλλη μια εκδοχή – σημείο, που χρησιμοποιούσαν οι Κωσταρίτες ως Φυσικό Ρόλοι, ήταν όταν έμπαινε ο ήλιος στο μεσαίο παράθυρο του Μοναστηριού της Παναγίας.

  Βράχος του Ηλίου
Η Παναγία του Κώσταρι

                                

Σχετικά άρθρα: