Το κλείσιμο της φυλακής στο Τεπελένι συνιστά το Συμβούλιο της Ευρώπης

Το κλείσιμο της φυλακής στο Τεπελένι συνιστά το Συμβούλιο της Ευρώπης

H φυλακή στο Τεπελένι «έχει σημαντικές δομικές ελλείψεις και είναι σχεδόν ακατάλληλη για χρήση ως τιμωρητικό ίδρυμα», και ως εκ τούτου, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης συνιστά στις αλβανικές αρχές το κλείσιμό της.

Έκθεση που συντάχθηκε μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία αυτής της Επιτροπής στην Αλβανία τον Μάιο του περασμένου έτους, επισημαίνει ότι «οι περιβαλλοντικοί χώροι των φυλακών στο Τεπελένι είναι υποβαθμισμένα».

Σύμφωνα με δημοσιευμένο έγγραφο, «τα κελιά που βρίσκονται στο ισόγειο δεν αερίζονται καλά, πολλά από αυτά είναι σε κακή κατάσταση και χρειάζονται επισκευή. Τα κοινόχρηστα ντους είναι ερειπωμένα και υπάρχουν πολλά παράπονα από κρατούμενους για ανεπαρκή θέρμανση το χειμώνα. Ένας αριθμός κρατουμένων μένουν σε πολύ στενό χώρο».

Η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι «η σημερινή κατάσταση σε αυτό το ίδρυμα επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα ζωής των κρατουμένων». «Η Επιτροπή συνιστά να δοθεί υψηλή προτεραιότητα στην απόσυρση από την υπηρεσία αυτής της φυλακής», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Προβληματική κατάσταση εμφανίζεται, σύμφωνα με την έκθεση, και στο τετράγωνο Α της φυλακής 313 των Τιράνων, παρά τις εγγυήσεις που δόθηκαν από τις αλβανικές αρχές κατά την επίσκεψη το 2018, το παλιό τετράγωνο Α δεν είχε υποστεί σοβαρή ανακαίνιση.

Και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται κρατούμενοι, η κατάσταση αξιολογείται ως κρίσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. «Παρά τις προφανείς βελτιώσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο των Φυλακών Τιράνων, η Επιτροπή συνεχίζει να θεωρεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης που προσφέρονται στους ασθενείς παραμένουν ανεπαρκείς».

Επίσης, ένα προσωρινό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στη φυλακή της Λέζας, όπου στεγάζονται έγκλειστοι ασθενείς, πάσχει από «συνωστισμό, έλλειψη ιατρικού και θεραπευτικού προσωπικού, ενώ το κτίριο είναι ακατάλληλο».

Η Αλβανία εκτιμάται ότι έχει «ένα από τα υψηλότερα επίπεδα φυλάκισης μεταξύ των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Εν τω μεταξύ, η έκθεση έχει θετικά τεκμηριώσει το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν εμποδίζονται να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο υπεράσπισης, καθώς και η μεταχείριση προσώπων που είχαν τεθεί υπό κράτηση ή αστυνομικά ιδρύματα, εκτός από ορισμένα μεμονωμένα επεισόδια. Ωστόσο, η Επιτροπή εκτιμά ότι «απαιτούνται ακόμη ισχυρές πρόσθετες ενέργειες για την εξάλειψη της κακής συμπεριφοράς της αστυνομίας». 

Σχετικά άρθρα: