Το κοσοβάρικο πολιτικό κόμμα του Αλμπίν Κούρτι θα λάβει μέρος στις εκλογές των Σκοπίων

Το κοσοβάρικο πολιτικό κόμμα του Αλμπίν Κούρτι θα λάβει μέρος στις εκλογές των Σκοπίων

Η διπλή υπηκοότητα των Αλβανών των Σκοπίων, άνοιξε το δρόμο για τους πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθούν στο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Το Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου «Αυτοδιάθεση» εντάσσεται στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, γράφει το Makfax.

Η είδηση αυτή κυκλοφόρησε αμέσως στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, όταν ο Ιζέτ Ματζίτι  από το Δημοκρατικό Κίνημα, μπροστά από το άγαλμα του Σκεντέρμπεη, παρουσίασε περήφανος την ένταξη του κόμματος του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ως το τέταρτο πολιτικό κόμμα τον συνασπισμό «Ευρωπαϊκή Ένωση για Αλλαγή» στις εκλογικές διαδικασίες των Σκοπίων.

Μάλιστα, ο Μετζίτι δήλωσε ότι άτομα που δραστηριοποιούνται στο κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (Αυτοδιάθεση) θα ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και ορισμένα ήταν ήδη μέρος της πολιτικής σκηνής των Σκοπίων.

«Ο σύμβουλος του Αλμπίν Κούρτι για τα Σκόπια, Μπεκίμ Κιοκού είναι από τη Στρούγκα και είναι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Ήταν πρώην βουλευτής στο κοινοβούλιο των Σκοπίων», λέει ο Μετζίτι, ο οποίος ανακοίνωσε τον Κιοκού ως εκπρόσωπο της «Αυτοδιάθεσης» στα Σκόπια.

«Η αλβανική αντιπολίτευση από τον συνασπισμό «Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλλαγή» είναι κατηγορηματική ότι θα πρέπει να έχει δικό της μέλος στην κενή θέση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής πριν από τις επικείμενες εκλογές και έστειλε για άλλη μια φορά μήνυμα στην κυβέρνηση ότι εάν αυτό δεν συμβεί με το νέο έτος θα αποχωρήσουν από τη Βουλή», ανέφερε ο Ιζέτ Μετζίτι φοβούμενος για εκλογική νοθεία, όπως γράφει η ιστοσελίδα «24»  των Σκοπίων

Ο Μετζίτι εξήγησε ότι η «Αυτοδιάθεση» λειτουργεί ως κόμμα με πολιτικούς από ολόκληρη την περιοχή και στη δομή της υπάρχουν Αλβανοί πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και ακτιβιστές από το Πρέσεβο (Σερβία). Πιστεύει ότι η απόφαση δεν έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους.

Οι νόμοι της Βόρειας Μακεδονιας δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή ξένου κόμματος, αλλά όποιος είναι πολίτης της χώρας μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» δεν είναι εγγεγραμμένο στη Μακεδονία και ως τέτοιο δεν μπορεί να ενταχθεί στην εκλογική διαδικασία. Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, Αλεξάνταρ Νταστέφσκι, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κόμματος του Κούρτι στις εκλογές των Σκοπίων.

Σχετικά, η καθηγήτρια Μιριάνα Ναϊτσέφσκα λέει: «Σύμφωνα με τους νόμους μας, ένα ξένο κόμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, ένας ξένος πολίτης δεν μπορεί να είναι στον εκλογικό κατάλογο και κανένας που είναι μέλος άλλου κόμματος εκτός από αυτό που είναι ο κάτοχος της λίστας, μπορεί να είναι στη λίστα. Οπότε δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ιδέα τους».

Ταυτόχρονα, αν δεις τον εκλογικό κώδικα, οι προϋποθέσεις για να είσαι βουλευτής στη Βουλή των Σκοπίων είναι η υποχρεωτική κατοχή βορειομακεδονικής υπηκοότητας, 18 ετών και επιχειρηματικής ικανότητας.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ξένο κόμμα δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά οι εκπρόσωποί του, εάν έχουν βορειομακεδονική υπηκοότητα, δηλαδή διπλή υπηκοότητα, μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές και δεν υπάρχουν περιορισμοί στην υποψηφιότητα προσώπων που ενεργούν πολιτικά σε άλλη χώρα.

Κάποιοι από τους γνώστες σχολιάζουν αυτές τις μέρες ότι η πρακτική πολιτικών ακτιβιστών από άλλες χώρες που δρουν πολιτικά στα Σκόπια, με βορειομακεδονική υπηκοότητα, αφήνει περιθώρια για αναβίωση ιδεών για τις μεγάλες χώρες των Βαλκανίων.

Αυτό, επιπλέον, μπορεί να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες για απαγόρευση πολιτικών θέσεων ατόμων με διπλή υπηκοότητα.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν έχει σχολιάσει ακόμη το σχέδιο των Κοσοβάρων να συμμετέχουν στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας από άτομα που δραστηριοποιούνται πολιτικά σε άλλη χώρα.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: