Το ντιμπέιτ όπου νίκησαν όλοι!
ΓΝΩΜΕΣ
Γράφει
ο Κώστας Γιαννακίδης
Τελικά το ντιμπέιτ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά: όχι μόνο ήταν βαρετό, λες και οι τρεις ώρες γέμισαν με ίδια κουτάκια, αλλά δεν έδωσε και ειδήσεις ή, τέλος πάντων, είχε ελάχιστα σημεία ενδιαφέροντος.
Αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς η διαδικασία δεν επιτρέπει εκπλήξεις. Και, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν, κατά την άφιξη τους στην ΕΡΤ, την επιθυμία για πιο ευέλικτους κανόνες, είναι οι ίδιοι που αρνούνται να μετακινηθούν από το ασφαλές πλαίσιο της διαδικασίας. Κακά τα ψέματα, από τη στιγμή που δεν επιτρέπονται οι διακοπές, οι παρεμβάσεις και τα άμεσα σχόλια πάνω στις τοποθετήσεις των άλλων, η διαδικασία οδηγεί σε παράλληλους μονολόγους. Και, εκ των πραγμάτων, γεννά σουρεαλιστικές ερωτήσεις, ας πούμε για το πώς θα κυβερνήσει το ΚΚΕ και τι θα κάνουν ο Βαρουφάκης και ο Βελόπουλος αν αναλάβουν τις τύχες της χώρας. Τι εξυπηρετούν αυτές οι ερωτήσεις; Τίποτα. Όμως και τι άλλο να τους ρωτήσεις; Κάπως πρέπει να τηρηθούν τα προσχήματα. Και κάπως έτσι ακούσαμε για θαλάσσιες ανεμογεννήτριες από αλουμίνιο.
Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Για το θέμα δέχθηκε την πιο σκληρή ερώτηση της βραδιάς, είπε ότι δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί και παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη. Πρωτότυπη ακούστηκε η πρόσκλησή του προς τα κόμματα ώστε, πριν τη δεύτερη κάλπη, να καταθέσουν τα προγράμματα τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να κοστολογηθούν. Κατά τα λοιπά, δεν είπε κάτι πέρα από όσα λέει στις συνεντεύξεις και στις συγκεντρώσεις του.
Περισσότερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του Τσίπρα που φάνηκε κάπως πιο «συστημικός» από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Τάχθηκε υπέρ του φράχτη στον Έβρο, απέφυγε να καταδικάσει τα pushbacks (αν και ρωτήθηκε), είπε ότι αν εκλεγεί θα σεβαστεί τις αμυντικές συμβάσεις της χώρας. Και όσον αφορά τις συγκλίσεις με τα άλλα κόμματα, υπαινίχθηκε ότι μετά τις εκλογές «αλλάζουν τα πράγματα». Επανέλαβε δε την πρόθεση για κρατικοποίηση της ΔΕΗ, αν και δεν εξήγησε επαρκώς πώς θα το κάνει. Άφησε να εννοηθεί ότι αν κοπούν τα μπόνους των στελεχών, θα βρεθούν οι πόροι για την κρατικοποίηση…
Ο Ανδρουλάκης στις ερωτήσεις για μετεκλογική σύγκλιση με κάποιο κόμμα, προτίμησε να πετάξει τη μπάλα στο πεδίο της οικονομίας, δεν απάντησε καν. Δεν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη επειδή δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση, δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα για την υπόθεση των υποκλοπών και επέλεξε να αναφερθεί εμφατικά στη συμμετοχή του Νίκου Παππά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες ο Μητσοτάκης, δεν απάντησε με αμεσότητα. Α, και συμφωνεί με την κατάργηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Τι κρατάμε από τους υπόλοιπους; Τη «μούφα προοδευτική διακυβέρνηση» που προωθεί ο Τσίπρας, κατά τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Τα φιλορωσικά και «χριστιανικά» του Βελόπουλου, που μας έδειξε την Παναγία-γκέισα. Και την επιμονή του Βαρουφάκη για οικονομικό Plan B, ενώ είπε ότι ήταν λάθος η είσοδος της χώρας στο ευρώ…
Συμπέρασμα; Ας περιμένουμε να δούμε το ποσοστό τηλεθέασης για να μάθουμε πόσοι (και για πόσο) είδαν το ντιμπέιτ. Ίσως η είδηση να βγει από εκεί…
ΥΓ: Οι δημοσιογράφοι έκαναν ό,τι μπορούσαν. Την επόμενη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το πλαίσιο, ας αρνηθούν να συμμετάσχουν. Με απόφαση της ΕΣΗΕΑ. Εξαιρετικός φωτισμός και μακιγιάζ.
Protagon.gr