Το παλιό ρολόι επιστρέφει ξανά στην εκκλησία των Σχωριάδων

Το παλιό ρολόι επιστρέφει ξανά στην εκκλησία των Σχωριάδων

Του Αλκιβιάδη Νταλέ

Από το 1967 το εντοιχισμένο μεγάλο ρολόι της κεντρικής εκκλησίας των Σχωριάδων βρέθηκε στην κατοχή του συγχωριανού μας, Γιώργου Οικονόμου. Το είχε πάρει για επισκευή, εφόσον είχε πάψει να λειτουργεί.

Ο Γιώργος είναι ένα από τα 10 παιδιά της αξιοσέβαστης οικογένειας του Χρήστου Οικονόμου. Ο μπαρμπα – Κίτσιος, (όπως τον φωνάζαμε στα παιδικά μας χρόνια), το έφερε η μοίρα να ήταν ο τελευταίος επίτροπος και νεωκόρος της εκκλησίας. Πολυταξιδεμένος στα νιάτα του, ψηλός, σοβαρός, στιβαρός και έντιμος άντρας, με ένα διαμπερές βλέμμα. Με το μακρύ παλτό, ριγμένο στις πλάτες του, τον θυμούμαστε να ανοιγοκλείνει μ’ ένα μεγάλο κλειδί την βαριά πόρτα της εκκλησίας. Ο γιός του, ο Γιώργος, από νεαρή ηλικία είχε εγκατασταθεί στη Δερβιτσάνη όπου παντρεύτηκε τη Λευκοθέα κι ασκούσε το επάγγελμα του περιοδεύων οπερατέρ παραστάσεων σινεμά στα χωριά της Δερόπολης.

Εκείνα τα χρόνια όσες φορές ανέβαινε στις Σχωριάδες, για να δει τους ηλικιωμένους γονείς του με τον «Αutokinema», εμείς, οι Σχωριαδίτες, είχαμε το προνόμιο να παρακολουθούμε έξτρα και μία εκλεκτή ταινία.

Με την κατάργηση της θρησκείας, το κλείσιμο των εκκλησιών, το ρολόι αυτό είχε την καλή τύχη να βρεθεί σε σίγουρα χέρια, σε αυτά του Γιώργου και να σωθεί.

Τα τελευταία χρόνια απευθύνθηκε στις αρχές του χωριού, να το παραλάβουν και να το τοποθετήσουν στην νέα ανεγερθέντα κεντρική εκκλησία. Ώσπου έφτασε η ώρα να το παραδώσει στον πρόεδρο της κοινότητας του χωριού μας, Δημήτρη Πασπάλη.

Σε συνέχεια το ρολόι αυτό θα κοσμεί την εκκλησία του χωριού μας και μαζί με την εικόνα της Παναγίας του Μπεκιάρη, θα αποτελούν τα ανεκτίμητα κειμήλια μιας άλλης εποχής.

Από μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ και βοήθειά του, στον καλό συμπατριώτη μας, Γιώργο Οικονόμου!

Σχετικά άρθρα: