Το Πένθος της Μεσογείου

Το Πένθος της Μεσογείου

Γράφει

ο Κώστας ΒΕΡΓΟΣ

Η μνημειώδης “Μεσόγειος” του Μπροντέλ (Fernand Braudel) μιλάει για την Μεσόγειο μέσα στον χρόνο. Ο χρόνος του Μπροντέλ δεν είναι μόνο ο χρόνος του δράματος μιας ημέρας, αλλά και ο χρόνος των γενεών, καθώς και ο χρόνος των αιώνων και χιλιετιών. Τρίτομο το έργο, με τους τόμους να ασχολούνται με την βραχεία διάρκεια ο πρώτος τόμος, την μέση διάρκεια ο δεύτερος, την μακρά διάρκεια ο τρίτος. Στην μακρά διάρκεια (longue durée) της ιστορίας, αυτή η θάλασσα του πολιτισμού και του εμπορίου έγινε πολλές φορές η θάλασσα των ναυμαχιών και των πειρατειών και κάποτε και των ναυαγίων. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ούτε τα ναυάγια ούτε τις πειρατείες ούτε τα σημερινά κρουαζιερόπλοια με τα σπα αν περιορισθούμε σε μια μέρα ιστορίας, την ιστορία της μιας μέρας, της μέρας, ας πούμε, του προχθεσινού ναυαγίου.

Στην εποχή των τεράστιων κρουαζιεροπλοίων, πολυτελών πολυκατοικιών που πλέουν αμέριμνα, 2.000 φτωχοδιάβολοι πνίγονται ετησίως, προσπαθώντας να διασχίσουν την ίδια ακριβώς θάλασσα πάνω σε καρυδότσουφλα χωρίς σπα. (Ο ανεπίσημος αριθμός των πνιγμένων πολλαπλάσιος.)

Τηλεοπτική προεκλογική άποψη (Καιρίδη, φαντάζομαι και Γεωργιάδη και πολλών ομοίων) μετά το ναυάγιο: «Δεν θα σώσει η Ευρώπη τον κόσμο. … Φταίνε οι δικαιωματιστές με τις ιδεοληψίες τους, όσο και οι άλλοι ακραίοι από την άλλη μεριά του φάσματος.»

Υπενθύμιση, λοιπόν: Η Ευρώπη δεν γεννήθηκε χθες, ούτε προχθές. Υπήρξε επί αιώνες. Επί αιώνες κατέκτησε και κυβέρνησε τον κόσμο. Και ωφελήθηκε τα μάλα από τον κόσμο όλους αυτούς του αιώνες. Και ωφελείται ακόμη. Π.χ. η Γαλλία στο Σαχέλ. (Παρεμπιπτόντως, γνωστοί Έλληνες εθνικιστές δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι πρέπει και εμείς να στείλουμε στρατό στο Σαχέλ, στο πλαίσιο της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας. Σαν να μη μας φθάνει η Σαουδική Αραβία με τα Πάτριότ μας (sic!) και τους 150 αξιωματικούς μας!)

Η αλήθεια σήμερα είναι σκληρή: Η Ευρώπη είναι η μόνη που μπορεί να σώσει τον κόσμο. Αν δεν τον σώσει, θα κατακλεισθεί, θέλει-δεν-θέλει, από τους παρίες του κόσμου. Αν δεν τον σώσει με ένα παγκόσμιο «Σχέδιο Μάρσαλ», θα πνιγεί η ίδια από τα απόνερα του προχθεσινού ναυαγίου. Και του αυριανού. Οι προχθεσινοί ναυαγοί δεν ξεκίνησαν να κάνουν κρουαζιέρα με σπα. Το ίδιο και οι αυριανοί.

Η Ευρώπη σήμερα κάνει πόλεμο. Υπερασπίζεται το υπέρτατο δικαίωμα μιας χώρας να μπει στο ΝΑΤΟ! Οι πρόσφυγες αυτής της χώρας, διαλυμένης πλέον, γίνονται δεκτοί από τους λοιπούς Ευρωπαίους μετά βαΐων εν αντιθέσει προς τους χιλιάδες πνιγμένους της Μεσογείου – που δεν πρόλαβαν στον πανικό τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Το υποθετικό «Σχέδιο Μάρσαλ», δεν θα υπερέβαινε σε χρήματα τα έξτρα (λόγω του πολέμου) ετήσια κέρδη της πολεμικής και της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Της πραγματικής νικήτριας του πολέμου, αφού όλοι οι άλλοι είμαστε χαμένοι. (Η Ελλάς, μετέχουσα πλέον ενεργά στους πολέμους με όπλα και στρατό σε Ουκρανία και Σαουδική Αραβία, ας μη καμώνεται την μη μετέχουσα.) Το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» δεν θα υπερέβαινε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν εισρεύσει στην Ουκρανία για να κάνει πόλεμο. Χώρια τα άλλα τόσα από πλευράς Ρωσίας, για ένα δεύτερο Σχέδιο Μάρσαλ! Δημιουργική καταστροφή το λένε αυτό; Ή απλά καταστροφή; Παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή.

ΥΓ.1: Στο Σουδάν γίνεται φρικτός εμφύλιος για ένα μόνο δισεκατομμύριο του χρυσορυχείου της. (Φυλασσομένου μέχρι πρότινος από την διαβόητη Βάγκνερ.) Το ίδιο και το υπόλοιπο Σαχέλ, μέχρι την δυτική ακτή, με τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων μέσα στις χώρες τους και έξω από τις χώρες τους. Φυλετικά μίση – ούτε καν τα εθνικιστικά της νεωτερικής μας εποχής – καιροφυλακτούν  να ξεσπάσουν σε γενοκτονίες, βιασμούς, λεηλασίες, δια την ασήμαντον αφορμήν ενός βοσκοτόπου.

ΥΓ.2:  Ανάρτηση Νατσιού, αρχηγού του «χριστιανικού» κόμματος «Νίκη», σχολιάζοντος το ναυάγιο: «Καθαρίστε από την πνευματική πανούκλα την δυστυχισμένη την Ελλάδα, για να μπορέσουνε να δουλέψουνε οι άξιοι δουλευταράδες… Τίμια αδέρφια μου, Έλληνες καθαρογεννημένοι, ξεριζώστε αυτά τα φαρμακερά βρωμοχόρταρα.» Εύγε! Βρήκε την κατάλληλη ώρα ο «χριστιανός» να επικαλεσθεί τα λόγια του Κόντογλου! Η ανάρτηση, διαβάζω τώρα στο enikos.gr, κατέβηκε. Ως προδήλως αντιχριστιανική; Αιδώς Αργείε!

ΥΓ.3: Εφιάλτης η εικόνα του Τιτανικού που βυθίζεται, έχοντας κλειδώσει στο αμπάρι τους φτωχούς της τρίτης τάξης. Τις γυναίκες και τα παιδιά του προχθεσινού ναυαγίου, που δεν τους δόθηκε η, έστω και ελάχιστη, τελευταία ευκαιρία να σωθούν. Όλα τα άλλα είναι σιωπή.

enimerosi.com

Σχετικά άρθρα: