Το σύμφωνο συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη

Το σύμφωνο συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη

Γράφει

ο Βασίλης Κωστούλας

«Ποτέ δεν κατάλαβα αυτόν τον φόβο για την τεχνητή νοημοσύνη. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που κάνει αυτό που του λέμε να κάνει. Είμαι μεγάλος υπέρμαχος της συνεργασίας ανθρώπου και μηχανής».

Aν κάποιος έχει έναν παραπάνω λόγο να εναντιώνεται στη νοημοσύνη μιας μηχανής, δεν είναι άλλος από τον Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ηττήθηκε από τον υπερυπολογιστή της IBM σε μια παρτίδα σκάκι. Παρότι ο Κασπάροφ είχε προηγουμένως νικήσει τον «Deep Blue», αυτό που έμεινε ήταν ο φόβος ότι μια μέρα οι μηχανές θα μπορούσαν να επικρατήσουν της ανθρωπότητας. Υπερβολές.

Οι νοήμονες μηχανές κερδίζουν για χάρη μας χρόνο· και ο χρόνος είναι χρήμα, ποιότητα ζωής, ενίοτε και ασφάλεια. Προχθές η Microsoft ανακοίνωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε και στην κυβερνοάμυνα. Θα αρκούν πλέον μόλις λίγα λεπτά για ενέργειες που θα έπαιρναν μέρες. Κερδίζουμε έτσι πολύτιμο έδαφος στην αντιμετώπιση των ψηφιακών επιθέσεων· κλάδος ο οποίος υποφέρει από ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό: 3,4 εκατ. κενές θέσεις εργασίας.

Μία από τις βασικές ενστάσεις απέναντι στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως την είδαμε και στην Ελλάδα, αφορά τον αντίκτυπο στην εκπαίδευση. Ακούμε ότι «οι φοιτητές θα μπαίνουν στο ChatGPT για να φτιάχνουν τις εργασίες τους», ασχέτως από το αν ήδη έχουν τρόπους, εφόσον το επιλέξουν. Μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τα οποία μόνο σε επαγγελματισμό και κανόνες δεν πάσχουν, τηρούν μια πιο ψύχραιμη στάση απέναντι στις αλλαγές που συμβαίνουν μπροστά μας.

Ο πρύτανης του Γέιλ Περικλής Λιούις μας μίλησε τις προάλλες για τις δυνατότητες που ήδη εξετάζει η διεθνής ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ChatGPT για ένα πρώτο προσχέδιο και στη συνέχεια θα καλούνται να εξελίξουν αυτό που θα έχει παραγάγει το ChatGPT. Θα μαθαίνουν έτσι να γράφουν σε ένα επίπεδο που τελικά θα ξεπερνάει την πληροφορία και τις διατυπώσεις του ChatGPT. Θα αποκτούν τελικά ακόμη καλύτερη κατάρτιση απ’ ό,τι σήμερα.

Οι επιφυλάξεις είναι απολύτως σεβαστές και σε έναν βαθμό κατανοητές. Αναδεικνύουν όμως αυτό που τελικά θα κρίνει την επιτυχία οργανισμών και επιχειρήσεων, τελικά των κρατών, στο κοντινό μέλλον. Λέγεται προσαρμοστικότητα και βρίσκεται ανάμεσα στις πιο περιζήτητες δεξιότητες για την πλήρωση των θέσεων στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Γιατί όπως μας είπε σε μια σύνδεση Zoom ο Μπιλ Ολετ του MIT, δεν θα χάσεις τη δουλειά σου από το ChatGPT. Θα χάσεις τη δουλειά σου από κάποιον που θα μάθει να χρησιμοποιεί το ChatGPT.

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα: