Το Βουθρωτό (Β. Ήπειρος)

Το Βουθρωτό (Β. Ήπειρος)

Της Λίντας ΤΣΑΜΠΙΡΗ

(Για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών)

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Έλενο, το γιο του βασιλιά της Τροίας, Πρίαμου.

Κατοικημένο από τα προϊστορικά χρόνια, το Βουθρωτό υπήρξε έδρα Ελληνικής πόλης και αργότερα χριστιανικής επισκοπής.

Βουθρωτό 2
Μεγάλη Βασιλική ή Παλαιοχριστιανική Βασιλική. Κτίστηκε στις αρχές 6ου αι. μ.Χ. και ανακατασκευάστηκε τον 9ο αι. και λειτούργησε και πάλι ως εκκλησία μέχρι τον 18ο αι. Από τα ερείπια, τα οποία είναι αρκετά καλά διατηρημένα, προκύπτει ότι ήταν ένα εντυπωσιακά μεγάλο οικοδόμημα, επιμήκης, με τρία κλίτη και εξωτερική αψίδα.

Μετά από μια περίοδο υπό βυζαντινή διοίκηση και σύντομη κατοχή από τους Βενετούς, η πόλη εγκαταλείφθηκε στα τέλη του Μεσαίωνα λόγω χαμηλού και υγρού εδάφους.

Το ημερολόγιο της πόλης κράτους του Βουθρωτού βρίσκεται στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η πόλη μνημονεύεται κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν ενεπλάκη στους εμφυλίους πολέμους της Αυτοκρατορίας μεταξύ Καίσαρος και Πομπηίου.

Αργότερα αναφέρεται επί αυτοκράτορος Δεκίου, επί του οποίου μαρτύρησε εκεί ο Άγιος Θερινός. Μνημονεύεται ως έδρα επισκόπου το 458 και το 535 μ.Χ.

Βουθρωτό 3
Bαπτιστήριο, αρχές 6ου αι. μ.Χ. Ανακαλύφθηκε το 1928 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luigi Maria Ugolini ο οποίος έφερε στο φως το Βαπτιστήριο, με τους κίονες και το εκπληκτικό μωσαϊκό.

Ήταν μία από τις 12 πόλεις που αποτελούσαν την επαρχία της παλαιάς Ηπείρου. Ως σημαντικό φρούριο μνημονεύεται συχνά στους μεσαίους χρόνους. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, το Βουθρωτό υπόκειται στον Δεσπότη της Ηπείρου. Την εποχή εκείνη μεταβιβάζεται ή καταλαμβάνεται από διάφορες δυτικές δυνάμεις (Σικελία, Βενετία). Τους διάφορους κατακτητές ή διεκδικητές ενδιέφερε κυρίως το φρούριο, που προσέφερε ασφάλεια στη γειτονική Κέρκυρα, και τα πλούσια ιχθυοτροφεία, που προσέφεραν εισόδημα.

Βουθρωτό 4
Πύλη των Λεόντων. Βρίσκεται στα ΝΑ. της πόλης. Είχε μικρό άνοιγμα για την προστασία από τους εχθρούς. Στην πάνω πλευρά σώζεται ανάγλυφο που απεικονίζει ένα λιοντάρι να κατασπαράζει έναν ταύρο.

Κατά τον 15ο αι. η πόλη εγκαταλείφθηκε και διατηρήθηκε μόνο το φρούριο και τα ιχθυοτροφεία, που συχνά προσβάλλονταν από τους Τούρκους. Από το 1925 ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε ανασκαφές, που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα προϊστορικών, ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.

Η αρχαία πόλη του Βουθρωτού αναδείχθηκε ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1948. Το 1992 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και το 1999 εγγράφηκε επισήμως στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της.

(Λεζάντα εικόνας σε πρώτη παράσταση: Αρχαίο Θέατρο, με 19 σειρές καθισμάτων και χωρητικότητα 5.000 θεατών. Κατασκευάστηκε το β` μισό του 3ου αι. π.Χ., πιθανώς πάνω σε παλαιότερο και μικρότερο θέατρο. Σε μια από τις θέσεις υπάρχει επιγραφή του 4ου αι. π.Χ. που αναφέρει ότι το αρχικό είχε κτιστεί από δωρεές πιστών προς το θεό Ασκληπιό. Το Ιερό του θεού βρισκόταν δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο και ο χώρος χρησίμευε για θρησκευτικές τελετές.)

Σχετικά άρθρα: