Βαλκανικές ιχνηλασίες της Αθήνας στα τυφλά

Βαλκανικές ιχνηλασίες της Αθήνας στα τυφλά

Γράφει ο Μπάμπης Αγρολάμπος

Το Μαξίμου σκέφτεται υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές για να κατευνάσει τον Ράμα ● Μέτωπο αντιπαράθεσης με το Βελιγράδι για το Κόσοβο άνοιξε η ελληνική στάση στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με πολλές και διαφορετικές γραμμές κινείται τελευταία η πολιτική της Αθήνας στα Δυτικά Βαλκάνια, με επωδό ότι υποστηρίζει την προοπτική ευρωπαϊκής ένταξης, χωρίς όμως να επιτυγχάνει πρόοδο στις διμερείς σχέσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες. Με την υπόθεση Μπελέρη οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρέθηκαν στο ναδίρ, στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου η ελληνική στάση στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προκαλέσει την αντίδραση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και με τη Βόρεια Μακεδονία τον τόνο θα δώσουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με χρονολογική σειρά, είναι θέμα ημερών η τελική απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τον Φρ. Μπελέρη, εάν θα περιληφθεί ως υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και ως εκ τούτου να εκτονωθεί η αντιπαράθεση Ελλάδας – Αλβανίας γύρω από τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας που είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Μάιο. Δήμαρχος έχει αναλάβει η Μπλερίνα Γκόρου-Μπάλα από την παράταξη του πρώην δημάρχου Γ. Γκόρου (και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ε. Ράμα). Η προοπτική ανάληψης του δήμου από τον Φρ. Μπελέρη εκτιμάται πως έχει εκμηδενιστεί.

Την υποψηφιότητα Μπελέρη εισηγήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, με προφανή στόχο την προσέλκυση από τη Ν.Δ. των ψηφοφόρων που στρέφονται δεξιότερα. Η γνώμη της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ήταν αρνητική. Η κίνηση αυτή μπορεί να εκτονώσει την κρίση με τα Τίρανα, όμως τίποτε δεν εγγυάται ότι η κυβέρνηση Ράμα θα κινηθεί θετικά στα άλλα ζητήματα (σεβασμός των δικαιωμάτων και των περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής μειονότητας, ΑΟΖ κ.ά.).

Το ζήτημα της Χιμάρας έχει τεθεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ως θέμα αρχής και σεβασμού του κράτους δικαίου, για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και ως εκ τούτου «εκπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν», όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Πάντως, ο γιος και ο αδελφός του εκλεγμένου δημάρχου, Πέτρος και Λύσανδρος, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Π. Μαρινάκη και τον Μ. Βορίδη.

Στο μέτωπο που άνοιξε με το Βελιγράδι, με επίκεντρο την εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου, έχει επέλθει σχετική νηνεμία ύστερα από διπλωματικές εξηγήσεις εκατέρωθεν. Οι σχέσεις πάντως είναι τυπικά καλές, όχι όμως στενές.

Το τρίτο πρόβλημα της ελληνικής διπλωματίας, πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τ. Ερντογάν, είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Μακεδονία καθ’ οδόν προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις 8 Μαΐου. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO θέτει ως δίλημμα και το θέμα της ονομασίας, παρότι ούτε το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό SDSM ούτε τα μικρότερα που διαμορφώνουν κυβερνητικές συνεργασίες δείχνουν διατεθειμένα για τέτοια συζήτηση. Εντούτοις, οι διπλές εκλογές δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο, πιο σύνθετο για τα θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

efsyn.gr

Σχετικά άρθρα: