Βελιγράδι: Επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Σάββα για τα θύματα στο Κοσσυφοπέδιο

Βελιγράδι: Επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Σάββα για τα θύματα στο Κοσσυφοπέδιο
Ημέρα πένθους ήταν η χθεσινή, 27η Σεπτεμβρίου 2023, για τη Σερβία μετά τα αιματηρά γεγονότα το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που στοίχησαν τη ζωή σε τρεις Σέρβους και έναν Κοσοβάρο αστυνομικό.

Εκατοντάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων. Τη δέηση τέλεσε ο Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του σε σερβικό μέσο ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η Ημέρα πένθους κηρύχθηκε για όλα τα θύματα, τόσο για τους Σέρβους όσο και για τον Κοσοβάρο αστυνομικό, ενώ κατέστησε σαφές πως η Σερβία θα ακολουθήσει τον δρόμο της ειρήνης για αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει και κάλεσε τους συμπατριώτες του να ακολουθήσουν και αυτοί την ίδια οδό.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή που σημειώθηκαν τα γεγονότα, σύμφωνα με το RTS, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν ισχυρά, ωστόσο από χθες είναι εφικτή η πρόσβαση στο Μπάνικσο, καθώς όπως όλα δείχνουν οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί.

Στην Πρίστινα η εισαγγελία άφησε ελεύθερους τους τέσσερεις Σέρβους που συνελήφθησαν την Κυριακής, καθώς εις βάρους δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή τους στα γεγονότα.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις ενώ οι επαφές με Πρίστινα και Βελιγράδι συνεχίζονται ζητώντας την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και της συνέχισης του ειρηνικού διαλόγου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Βούτσιτς ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις έτσι ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί υποκινητές αυτής της επίθεσης.

Φωτογραφία: TV HRAM

orthodoxianewsagency.gr

Σχετικά άρθρα: