Βιετναμέζοι και Ινδοί στα ελληνικά χωράφια

Βιετναμέζοι και Ινδοί στα ελληνικά χωράφια

-Στα βήματα του Ισραήλ-

Τη λύση στο Βιετνάμ και την Ινδία για την αντιμετώπιση ενός εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροδιατροφικός τομέας και στην Ελλάδα, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, αναζητούν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, κινούμενοι στα βήματα τόσο του Ισραήλ, στον εξαιρετικά ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα του οποίου εργάζονται σήμερα 38.000 Βιετναμέζοι, όσο και ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ρουμανία.

«Η ανάγκη για εργατικό δυναμικό στην ελληνική γεωργία καθίσταται ολοένα και πιο πιεστική» δηλώνει o αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), πρόεδρος της κοινοπραξίας συνεταιρισμών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, τονίζοντας ότι ακριβώς λόγω της έλλειψης εργατών κινδυνεύει φέτος να μείνει ασυγκόμιστο σημαντικό ποσοστό της παραγωγής πράσινης ελιάς, ενός από τα πλέον δυναμικά ελληνικά προϊόντα.

«Καθημερινά ενημερωνόμαστε για πληθώρα προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλες τις καλλιέργειες. Χθες, για παράδειγμα, μου έλεγε παραγωγός ότι όργωσε τα κρεμμύδια του γιατί δεν βρήκε εργάτες να τα συγκομίσουν», επισημαίνει ο κ. Χρ. Γιαννακάκης τονίζοντας ότι μόλις η ΕΘΕΑΣ απέστειλε email στα μέλη της να δηλώσουν τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό σε λίγες ώρες είχαν αποσταλεί αιτήματα για χιλιάδες εργάτες.

Στρατηγική με τέσσερις άξονες – κλειδί η στελέχωση των Προξενείων

Καθώς η ευρωπαϊκή αγορά για την προσέλκυση εργατών γης έχει φθάσει στα όριά της, ο κ. Χρ. Γιαννακάκης έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με αγροτικούς συνεταιρισμούς και τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων για την εύρεση εργατικού δυναμικού στην Ασία.

«Βιετνάμ και Ινδία είναι οι δύο πολυπληθείς χώρες στις οποίες κυρίως στοχεύουμε καθώς έχουν ανεξάντλητο εργατικό δυναμικό, το οποίο θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό και όπου έχουν εργαστεί, έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά τους», εξηγεί ο κ. Χρ. Γιαννακάκης.

Όπως αναφέρει, η στρατηγική που υλοποιούν οι ενώσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί εδράζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Την εύρεση εργατικού δυναμικού. Γίνονται συντονισμένες κινήσεις στις χώρες – στόχους. Τις προηγούμενες εβδομάδες επισκέφτηκαν την Ελλάδα εκπρόσωποι από δύο εταιρείες ευρέσεως εργασίας του Βιετνάμ και είχαν συναντήσεις με τον κ. Χρ. Γιαννακάκη και τον γενικό διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχο Κορασίδη, καθώς και με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κώστα Μπαγινέτα, συζητώντας εκτός από τη συνεργασία στο εργατικό δυναμικό και τις προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στο Βιετνάμ. Σήμερα ο κ. Χρ. Γιαννακάκης θα έχει συνεργασία με την διοίκηση του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου. Υπολογίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου, εφ’ όσον κυλήσουν όλα βάσει σχεδιασμού, οι πρώτοι εργάτες από το Βιεντάμ θα είναι στην Ελλάδα.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζας στα ελληνικά προξενεία.  Καθώς απαιτείται να εκδοθούν χιλιάδες, είναι αδήριτη η ανάγκη αύξησης του προσωπικού στα προξενεία και η ανάθεση της υποστήριξης των προξενικών αρχών σε εξωτερικούς παρόχους (outsourcing) όπως προβλέπει και παρέχει την δυνατότητα η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου εφ’ όσον κριθεί αναγκαία, σε συνέχεια των ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί.
  • Την κατασκευή σύγχρονων καταλυμάτων για την οργανωμένη και αξιοπρεπή στέγαση των εργατών γης. Προς αυτήν κατεύθυνση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ανακοίνωσε προ ολίγων 24ωρων, κάνοντας δεκτή την πρόταση των συνεταιρισμών, την επιδότηση της κατασκευής οικίσκων για εργάτες γης μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνεργασία των συνεταιρισμών για την 9μηνη απασχόληση των εργατών

Επισημαίνεται ότι η μετάκληση των εργατών γης στην Ελλάδα σχεδιάζεται να γίνει μέσω συνεργασίας των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε στο 9μηνο της παραμονής τους κάθε χρόνο (τους υπόλοιπους μήνες θα πρέπει να μεταβαίνουν στην πατρίδα τους) και για πέντε χρόνια, με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, να εργάζονται όπου υπάρχουν κάθε φορά ανάγκες, με βάση την εποχικότητα των αγροτικών εργασιών.

Στο εξώφυλλο: Εκπρόσωποι από δύο εταιρείες ευρέσεως εργασίας του Βιετνάμ είχαν συναντήσεις με τον κ. Χρ. Γιαννακάκη και τον γενικό διευθυντή της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχο Κορασίδη καθώς και με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Κώστα Μπαγινέτα

powergame.gr

Σχετικά άρθρα: