Βίκτωρας Τέρπος: Ο δάσκαλος των δασκάλων (1940-2004)
Του Χρήστου Τσελίκη
Ο Βίκτωρας γεννήθηκε στην Πολύτσανη. Εδώ τελείωσε άριστα το 7τάξιο. Το όνειρο του ήταν να γίνει δάσκαλος. Είμασταν παιδιά του ίδιου μαχαλά, με το Νάσιο, το Νικηφόρο, κα. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα μετά από ένα χρόνο που τελείωσε το 7τάξιο. Συνέχισε το Παιδαγωγικό. Αυτά τα χρόνια στο Μεσαίο “Azim Zeneli”, από την Πολύτσανη ήμασταν πάνω από 12 μαθητές.
Ο Βίκτωρας διακρίθηκε για την εξυπνάδα και τη μεγάλη θέληση για τα γράμματα. Τελειώνοντας το σχολείο διορίστηκε στο πρότυπο κι αυτό για την ικανότητά του. Τις ελεύθερες ώρες έπαιζε βιολί. Συνέχισε με ανταπόκριση φυσικές επιστήμες. Εδώ συναντηθήκαμε ξανά στα έδρανα του Ινστιτούτου “A.Zhuvani”. Στα 1964 παίρνει δίπλωμα για καθηγητής βιολογίας και χημείας.
Ξανά συναντηθήκαμε όταν πήγαμε φαντάροι. Διορίζεται στα 1970 Δ/ντης στο Παιδαγ. Σπουδαστήριο και αργότερα εξωτερικός καθηγητής στο Ανώτατο Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Αργυροκάστρου. Αυτή την περίοδο οργάνωσε εθνικά σεμινάρια και διαλέξεις. Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του, σαν εξωτερικός συνεργάτης του Παιδ. Σπουδ. και να παρουσιαστώ με διαλέξεις για τη χημεία. Η συνεργασία συνέχισε και για την κατάρτιση των προγραμμάτων και το επιστημονικό επίπεδο και την αφομοίωση της ύλης στη Βοτανική, Χημεία, κλπ.
Στα 1980 διορίζεται δραστικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και το 1984 αναλαμβάνει προϊστάμενος της έδρας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Στα 1991 τον βρίσκουμε Κοσμήτορα στο τμήμα Κατώτερου Κύκλου.
Η συμβολή του πολύ μεγάλη για τα δημοτικά σχολεία.
Παίρνει μέρος στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα, κλπ. Συνεργάστηκε με τα πανεπιστήμια: Ιωαννίνων, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Οχρίδας, Αγίας Πετρούπολης, Μπρίστολ, κλπ.
Ποτέ δεν ξέχασε το σχολείο της Πολύτσανης και του Πωγωνίου. Ενδιαφέρονταν και ρωτούσε για το επίπεδο του προσωπικού, τις δυσκολίες, κα.
Ο Βίκτωρας έγραψε επιστημονικά, παιδαγωγικά άρθρα, μεθοδικά βιβλία για τους φοιτητές και δασκάλους, διάφορες μελέτες, σχολικά βιβλία, διαλέξεις, κλπ. Παρουσίασε σε ευρύ κοινό τις μελέτες για τη διδασκαλία της γλώσσας με μικτές τάξεις, καθώς και Τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Αργυροκάστρου και ο ρόλος του Αθαν. Οικονομίδη, κα.
Παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα Ζιούλα κι απέκτησε τη Μαϊλίντα, την Αφροδίτη και το Θεόδωρο.
Έχει κρίσεις και διακρίσεις όπως: τον Τίτλο “Ν.Φράσερι”, 3της τάξης, τον Τίτλο “Διακεκριμένη Προσωπικότητα στην Παιδεία”, τον Τίτλο “Επίτιμος Πολίτης” μετά θανάτου.
Έφυγε από τη ζωή πολύ γρήγορα. Εμείς χάσαμε έναν άξιο Πολυτσανίτη και ο δασκαλικός κόσμος έναν άριστο δάσκαλο, καθηγητή, επιστήμονα.
Θα μείνει αξέχαστος για όλους μας.