Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο «θα βρίσκεται στη Σερβία» μέχρι το τέλος της θητείας μου

Βούτσιτς: Το Κοσσυφοπέδιο «θα βρίσκεται στη Σερβία» μέχρι το τέλος της θητείας μου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στη Σερβική Ραδιοτηλεόραση ότι το Κοσσυφοπέδιο «θα βρίσκεται στη Σερβία» μέχρι το τέλος της θητείας του.

 Όπως συγκεκριμένα σημειώνει η RTS: «Ο Βούτσιτς, καλεσμένος στην εκπομπή της Πέμπτης στις 9, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θα παραμείνουν στη Σερβία κατά τη διάρκεια της θητείας του και ότι η τακτική της Πρίστινα είναι να μην εφαρμόσει ποτέ την Ένωση Σερβικών Δήμων».

 Σε συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Σερβίας σχολίασε τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πρίστινα δεν σκοπεύει να δημιουργήσει Ένωση Σερβικών Δήμων και θα «βρίσκει αμέτρητους λόγους, θα προκαλεί καθημερινά τους Σέρβους και θα συλλαμβάνει τα πιο ικανά παιδιά της Σερβίας».

Ο Βούτσιτς σημείωσε ότι οι Σέρβοι δεν θα ψηφίσουν στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις 23 Απριλίου, καθώς το σερβικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου «Srabska Lista» που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι επίσης δεν έχει εγγραφεί για να θέσει υποψηφιότητα.

«Φανταστείτε μια τέτοια δημοκρατία, στην οποία έρχονται να μας τρίψουν αλάτι στο κεφάλι στο Βελιγράδι, γιατί δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατία’ και εδώ «φταίνε οι Σέρβοι», εξήγησε ο Βούτσιτς, μιλώντας για τις συλλήψεις Σέρβων και των υποψηφίων στις εκλογές.

 Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η Σερβία θα εφαρμόσει ορισμένα σημεία της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, αλλά κάποια σημεία δεν σχεδιάζει να τα εφαρμόσει, και το είπε σε «όλους τους δυτικούς πολιτικούς».

Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι αρχικά τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ ερμήνευσαν τη δέσμευση για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα ως αναγνώριση και τώρα έχουν αναθεωρήσει αυτή τη θέση.

Σχετικά άρθρα: