Βουβαμάρα των πολιτικών παρατάξεων στην ΕΕΜ για την απογραφή του πληθυσμού

Βουβαμάρα των πολιτικών παρατάξεων στην ΕΕΜ για την απογραφή του πληθυσμού

Γράφει

ο Χρηστάκης Τζιάς

Με τη διανομή των τάμπλετ που πραγματοποιήθηκε σήμερα και τα σεμινάρια επιμόρφωσης στους απογραφέντες, φαίνεται πως ολοκληρώνονται οι γραφειοκρατικές (τεχνικές) διαδικασίες για την έναρξη της απογραφής του πληθυσμού στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Έχουν συγκροτηθεί ήδη οι επιτροπές, σε επίπεδο δήμων, στις οποίες συμμετέχουν μέλη της Δημοτικής Αρχής, υπάλληλοι ληξιαρχείων, κλπ.

Της εν λόγω Επιτροπή στο Δήμο Δρόπολης και Πωγωνίου ηγείται η κυρία Αμαλία Μήλου, ενώ στο Δήμο Φοινικαίων η κυρία Ιρένα Καλογέρη.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τις Προέδρους των Επιτροπών στους ελληνικούς δήμους, μας έγινε γνωστό ότι η διαδικασία της απογραφής του πληθυσμού αρχίζει στις 18 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 29 Οκτωβρίου 2023…

Ωστόσο, μας διαβεβαίωσαν πως στο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο (μέσω τάμπλετ ) συμπεριλαμβάνονται και τα ερωτήματα για την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Ολοκληρώνοντας έτσι, μια χρονοβόρα διαδικασία που έπρεπε να πραγματοποιηθεί το 2020 και πήρε τρία χρόνια αναβολή, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και της ανετοιμότητας των αλβανικών κρατικών αρχών.

Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, όμως, διαφαίνεται μια βουβαμάρα των πολιτικών παρατάξεων που δραστηριοποιείται στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, οι οποίες έχουν εθνική υποχρέωση, ώστε να ζητήσουν από τον κόσμο μας και να τον προτρέψουν να λάβει μαζικά μέρος στην απογραφή.

Τουναντίον, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, κ. Ε. Ντούλες, έχει εκφράσει με δηλώσεις του και στο αλβανικό Κοινοβούλιο τις επιφυλάξεις του ότι η Αρμόδια Αρχή, Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας (INSTAT), δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μια έντιμη και με διαφάνεια διαδικασία στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Εκ τούτοις, η Ελλάδα έδωσε για πρώτη φορά το δικαίωμα στους πολίτες της να εγγραφούν ηλεκτρονικά στην απογραφή του έτους 2021, ενώ στην Αλβανία οι πολίτες δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα ούτε και φέτος, εν έτη 2023…

Σχετικά άρθρα: