«Βρέχει» κάλπες στη (φτωχο)γειτονιά

«Βρέχει» κάλπες στη (φτωχο)γειτονιά

Γράφει

ο Γιάννης Αντύπας

Αύριο στην Τουρκία ψηφίζουν για τον πρόεδρο της χώρας, στην Αλβανία έχουν αυτοδιοικητικές εκλογές και στις 21 Μαΐου στήνονται κάλπες στην Ελλάδα για τις βουλευτικές.

Άγκυρα, Τίρανα και Αθήνα σε εκλογικούς ρυθμούς. Και ενώ όλα πήγαιναν καλά, είμαστε σε «ήρεμα νερά» στα Ελληνοτουρκικά, προέκυψε η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη στη Χιμάρα από τις αλβανικές Αρχές. Σε συνέχεια μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας έγιναν πολλές καταγγελίες για καταπάτηση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα.

Αλβανία και Τουρκία πρέπει οριστικά να αφήσουν πίσω τις στρατηγικές έντασης με την Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι μια ειρηνική χώρα, δύναμη που σέβεται το στάτους κβο και το Διεθνές Δίκαιο, δεν έχει αναθεωρητική ρητορική, ούτε κρυφή ατζέντα. Αντίθετα, επιθυμεί ειλικρινά τη συνεργασία, να γίνει γέφυρα με την Ευρώπη για τους γείτονές της. Ειδικά στην περίπτωση της Αλβανίας, είναι πραγματικά άδικο να υπάρχουν ακόμη απωθημένα από το παρελθόν. Στη χώρα μας ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί, οι οποίοι στην ουσία δημιουργούν έναν ενιαίο οικονομικό (και όχι μόνο) χώρο.

Αλβανία και Τουρκία θα πρέπει με ρεαλισμό να δουν τι τις ενώνει με την Ελλάδα. Τα κοινά συμφέροντα, με αμοιβαίο σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας, είναι πολλά και σημαντικά. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η Βαλκανική Χερσόνησος, παραμένει μια καυτή ζώνη για τους παγκόσμιους γεωπολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς και τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης. Μόνο ενωμένοι οι λαοί της περιοχής μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις. Αλλιώς, οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι «ρυθμιστές».

Οι ηγέτες της Τουρκίας και της Αλβανίας, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την ευημερία και την ασφάλεια των υπηκόων τους, θα πρέπει να επενδύσουν στις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βγει κανείς κερδισμένος από την αντιπαράθεση. Και θα πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: ότι οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τη χώρα μας αν χρειαστεί. Αυτό πρέπει να τους είναι ξεκάθαρο. Μην παρασύρονται, λοιπόν, από τη διχόνοια και τις αδυναμίες μας. Όταν πρέπει, δεν έχουμε λείψει από κανένα ραντεβού με την ιστορία.

karfitsa.gr

Σχετικά άρθρα: