Ξεκινά στη Χάγη η δίκη των Κοσοβάρων για εγκλήματα πολέμου

Ξεκινά στη Χάγη η δίκη των Κοσοβάρων για εγκλήματα πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και άλλοι 3 πρώην ηγέτες του UCK – Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, θα εμφανιστούν για πρώτη φορά τη Δευτέρα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

Στη δίκη, που ξεκινά στις 3 Απριλίου, θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο από τον Μάρτιο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999.

Η Ειδική Εισαγγελία της Χάγης δημοσίευσε πριν από ένα μήνα τα κατηγορητήρια για τους Χασίμ Θάτσι, Καντρί Βεσέλι, Γιακούμπ Κρασνίκι και Ρετζέπ Σελίμι, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα για εθνοτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας και της εξαναγκαστικής εξαφάνισης δεκάδων Σέρβων πολιτών.

Στις 3 Απριλίου θα ακούσουν τις κατηγορίες, ενώ 8 μέρες μετά ξεκινά η ακρόαση πάνω από 300 μαρτύρων. 

Η όλη διαδικασία προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1η Απριλίου 2025, διάστημα κατά το οποίο οι 4 κατηγορούμενοι θα παραμείνουν στις φυλακές της Χάγης.

Οι καταγγελίες βασίζονται στην πολυσυζητημένη αναφορά του πρώην Ελβετού εισαγγελέα και πολιτικού Ντικ Μάρτι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι ορισμένα από τα θύματα είχαν εξαφανιστεί στη βόρεια Αλβανία, ισχυρισμοί που δεν τεκμηριώθηκαν ποτέ.

 Ο Θάτσι και οι τρεις πρώην ηγέτες του UCK, που βρίσκονται υπό κράτηση από το 2020, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και τις χαρακτήρισαν απόπειρες φυλάκισης των θυμάτων και όχι των επιτιθέμενων.

Σχετικά άρθρα: