Ylli Manjani: «Την αδικία της παράνομης κράτησης του Μπελέρη στη φυλακή πρέπει να την αποκαταστήσουμε εμείς οι Αλβανοί»

Ylli Manjani: «Την αδικία της παράνομης κράτησης του Μπελέρη στη φυλακή πρέπει να την αποκαταστήσουμε εμείς οι Αλβανοί»

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει

ο Αντώνης Καλογέρης

Διαβάζοντας την συνέντευξη που πρόσφατα παραχώρησε ο Εντυ Ράμα στην «Καθημερινή», διαπιστώνουμε ότι ο πρωθυπουργός είναι απολογητικός, όμως και προκλητικός, όπως στο σημείο που λέει: «ο Γκόρος και οι δήμαρχοι Φοινίκης, Δρόπολης είναι ελληνικής καταγωγής και έχουμε άψογη συνεργασία…».

Στις 14 Αυγούστου βρεθήκαμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ του Φρέντυ Μπελέρη στη Χιμάρα, γιατί πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να υποστηρίξουμε έναν εκλεγμένο δήμαρχο με την ψήφο των Χιμαριωτών και των γύρω χωριών, που είναι άδικα φυλακισμένος. Επειδή απλά αποφάσισε ο Ράμα.

Ναι, αναμφισβήτητα ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση με διάφορους ομιλητές, όπως τα παιδιά από τη Χιμάρα, τους εκπροσώπους από τα διπλανά χωριά, το Βορειοηπειρώτη βουλευτή, τους δήμαρχους από τις διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Θα σταθούμε αποκλειστικά στην ομιλία του Ylli Manjani – καταξιωμένος δικηγόρος και πρώην υπουργός δικαιοσύνης της Αλβανίας, ο οποίος εξηγεί ότι:

1. Είναι παράνομη η απαγόρευση, η σύλληψη, η φυλάκιση και κράτηση του Μπελέρη. Όλο αυτό που έγινε και συνεχίζεται, είναι σοβαρή παράβαση της δικαιοσύνης στην Αλβανία.

2. Οι κατηγορίες της σύλληψης είναι παράνομες. Ο μόνος κατηγορούμενος εκείνης της βραδιάς είναι η αλβανική αστυνομία.

3. Στα τέσσερα χαρτονομίσματα που βρέθηκαν στα χέρια του ψευτομάρτυρα, δεν υπάρχουν αποτυπώματα ούτε του Μπελέρη ούτε του Κοκαβέση.

4. Ο μόνος λόγος που ο Μπελερης είναι στη φυλακή, είναι ο Έντι Ράμα. Αν θυμάστε καλά, δύο μέρες πριν την φυλάκιση ο Ράμα κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη, λέγοντάς του ότι θα ασχοληθώ προσωπικά με σένα (υπάρχει η βιντεοσκόπηση).

5. Κάποιοι λένε: Περιμένετε την δικαιοσύνη…! και ο Ενβέρ Χότζα με δικαστήριο σκότωνε τους αντιπάλους του. Πρέπει να περιμένουμε μια απόφαση, που ξέρουμε ότι θα είναι παράνομη!

6. Το 2001 ένας βουλευτής στην Αλβανία εκλέχτηκε μέσα στη φυλακή και ο νόμος του έδωσε το δικαίωμα να είναι στην Αλβανική Βουλή, από τη στιγμή που εκλέχτηκε από τον λαό. Στην υπόθεση Μπελέρη δεν έχουμε νομική ισότητα, αλλά αντισυνταγματική.

7. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στη Χιμάρα για να συζητήσουμε το θέμα που αφορά την Αλβανική δικαιοσύνη και μόνο, που αφορά την Αλβανία και σχετίζεται με το καλό της Αλβανίας και της αλβανικής δικαιοσύνης. Την αδικία της παράνομης κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου Φρέντυ Μπελερη πρέπει να την αποκαταστήσουμε εμείς οι Αλβανοί.

Έκλεισε ο Ylli Manjani την ομιλία του λέγοντας: «Οι Αλβανοί λένε: Μισείς κάποιον; Δώστου το δίκιο του όμως.» (Ράμα μισείς τον Μπελερη; Δώστου το δίκιο όμως.)

Η ανάλυση του Ylli Manjani στην μεγαλειώδες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χιμάρα,  είναι η καλύτερη απάντηση προς τον Έντι Ράμα. Στηριγμένη απολύτως σε ορθά νομικά κριτήρια. Έτσι αποχτιέται και η αξιοπρέπεια.  

Η ελληνική κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά την υπόθεση Κατσίφα. Ελπίζουμε να μην κάνει τα ίδια λάθη και με την υπόθεση Μπελέρη, με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας.

Για να πειθαρχήσει η Αλβανία, τίθεται καθήκον: η ΕΕ να θέσει κανόνες, να λάβει μέτρα, όπως πχ, να κόψει επιδόματα και τη βίζα Σένγκεν των πολιτών. Να στριμώξει τη χώρα που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Σχετικά άρθρα: