Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι Μεγάλοι Έρωτες…

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι Μεγάλοι Έρωτες…

ΣΚΕΨΕΙΣ

Γράφει

ο Αλκιβιάδης Νταλές

Όσες φορές ανοίγουμε το κινητό μας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή μας στην εφαρμογή του fb, το πρώτο που διαβάζουμε είναι: «Τι σκέφτεστε;» Αυτό το δαιμόνιο μέσω της εποχής μας με τα ερεθίσματα που σου προκαλεί, σε βάζει πολλές φορές σε σκέψεις.

Αφορμή αυτή την φορά στάθηκε μία ανάρτηση πριν από λίγο καιρό με την εμφάνιση του νεαρού μουσικού Γεράσιμου Λώλη, διευθύνοντας την Νεανική ορχήστρα των Ιωαννίνων. Με αναφορά όμως στην πολύπλευρη μουσική παράδοση του χωριού και σε τόσους άλλους διάσημους Σωπικιώτες μουσικούς, όπως η οικογένεια Παπαδημήτρη, ο μαέστρος Αριστοτέλης Έντμοντ Ντόκος, ο μουσικολόγος Κώστας Λώλης, η οργάνωση μίας εκδήλωσης προς τιμή τους και με την συμμετοχή τους στο χωριό τους, τη Σωπική, θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός.

Η Πολύτσανη, διαθέτη και αυτή μια πλειάδα ανθρώπων των συγγραμμάτων, παλιούς και νέους, που μας έχουν αφήσει θησαυρούς από δημιουργήματα και η ανάδειξή τους θα ήταν ευχής έργων.

Το Χλωμό με την διατήρηση της πολυφωνικής μας παράδοσης, τα πέτρινα γεφύρια και με την γενικότερη αρχιτεκτονική γραφικότητά του, είναι ένα άλλο σημείο αναφοράς.

Η Τσιάτιστα με το ξακουστό Μοναστήρι της, αλλά και με τα θαυμάσια αμπέλια της και την παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου και κρασιού, είναι ένα άλλο σημείο έλξης.

Οι Σχωριάδες, με την οργάνωση τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικών εκδηλώσεων: Τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητάς της και της Πρώτης Παν-πωγωνίσιας συνάντησης, «Πωγωνίσοι πολιτιστικοί δρόμοι», χάραξε μια πορεία και αποτελεί ένα θαυμάσιο παράδειγμα προς μίμηση.

Η απομόνωση της περιοχής μας από έργα υποδομής και οδικό δίκτυο, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάδειξη της ιστορίας μας, του πολιτιστικού πλούτου, του ιδιαίτερου φυσικού μας κάλλους και τόσων πολλών πατριωτικών και μαρτυρικών φυσιογνωμιών του τόπου μας.

Η οργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος όλων των σωματείων της διασποράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. (Τα πανηγύρια και οι χοροί δεν μπορεί να είναι οι μοναδικές έγνοιες μας).

Η ανάδειξη των πραγματικών Αξίων αυτής της κοιτίδας αρχέγονους Ελληνικού πολιτισμού που λέγεται Πωγώνι, μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή πιέσεις προς την αδιάφορη στάση της πολιτείας.

Υ.Γ. 14 Φλεβάρη σήμερα, η μέρα των ερωτευμένων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι μεγάλοι έρωτες, όπως είναι η αξεπέραστη αγάπη όλων μας για την ιδιαίτερη πατρίδα.

Σχετικά άρθρα: