ΥΠΕΞ για την παράταση προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη: «Ερωτηματικά για πολιτικές σκοπιμότητες»

ΥΠΕΞ για την παράταση προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη: «Ερωτηματικά για πολιτικές σκοπιμότητες»

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο ΧειμάρραςΦρέντι Μπελέρη εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει προφυλακιστέος, ενώ ο συνεργάτης του ο Παντελής Κοκαβέσης αφέθηκε ελεύθερος, αλλά με υποχρεωτική παρουσία στον τμήμα της Χειμάρρας, καθώς το δικαστήριο έλαβε υπόψει τα σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Το παρόν στο δικαστήριο σήμερα έδωσε μόνο ο κ. Κοκαβέσης, καθώς τον κ. Μπελέρη τον εκπροσώπησε ο δικηγόρος του.

Ειδικότερα το ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhacka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ».

ethnos.gr

Σχετικά άρθρα: