«ΟΤΑΝ ΞΕΧΥΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ Η ΔΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ…!!!»

«ΟΤΑΝ ΞΕΧΥΘΗΚΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ Η ΔΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ…!!!»

Με ξάφνιασε πρόσφατα η λάμψη της παραδοσιακής δροπολίτικης ενδυμασίας, σε εκπληκτική φωτογραφία, που αναρτήθηκε στο fb, κι έκανα στο άψε – σβήσε το σχόλιο που ακολουθεί.

(Αφού είμαι ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου αυθόρμητου ενθουσιασμού):

«Όταν ανέβαιναν στη σκηνή του Λαογραφικού Φεστιβάλ Αργυρόκαστρου οι πανέμορφες Δροπολίτισσες, φορεμένες με τη νυφιάτικη ενδυμασία, μέσα στο Αρχαίο Κάστρο, σηκώνονταν όρθιοι, στο πόδι, όλοι οι θεατές και χειροκροτούσαν θερμά…»


Μέχρι αυτού η μνήμη μου…!!!


Ο περίεργος εγκέφαλος του καλού μου φίλου, Φώτη Χρήστου, που σέβεται κι εκτιμάει τις Δροπολίτικες Αξίες από τα μαθητικά του χρόνια, που φιλοξενήθηκε στο Τεριαχάτι κι έζησε από κοντά την αρχοντιά της δροπολίτικης οικογένειας, διατηρεί ατόφιο, από ακοή ή ανάγνωση, δυνατό στοιχείο και στο λέει:

«Δεν υπάρχει αλλού πουθενά Δρόπολη στον πλανήτη;! Σε κανένα άλλο σημείο του κόσμου δεν μπορείς να βρεις παρόμοια περιοχή. Διοργανωνόταν Λαογραφικά Φεστιβάλ στη Μόσχα, όπου συμμετείχαν όμιλοι απ’ όλες τις Δημοκρατικές Χώρες. Σε ένα από αυτό, συμμετείχε και η Αλβανία, με τη Φατιμέ Σοκόλι και βάλε…!!! Η ραψωδός, πού να “έπινε” νερό, μπροστά στο Δροπολίτικο Μεγαλείο! Όταν ξεχύθηκε πάνω στη σκηνή η Δροπολίτικη ομορφιά, σηκώθηκε όλη η Μόσχα στο ποδάρι».


Αυτή η ιστορία πριν το 1960. Ασφαλώς, πριν η «ισχυρή» Σοσιαλιστική Αλβανία πάρει την απόφαση «να φάει και χόρτο», αλλά τη Ρεβιζιονιστική Σοβιετική Ένωση, να μην την ακολουθήσει στην «προδοτική» πορεία της…!!! 

Γιώργος Μύτιλης