ΤΑΙΝΙΑ ή ΒΙΒΛΙΟ;

ΤΑΙΝΙΑ ή ΒΙΒΛΙΟ;

Το ερώτημα αυτό για να το κάνουμε πιο κατανοητό και πρακτικό, αλλά και για να καταλάβουμε τη διαφορά, μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα άλλο καθημερινό ερώτημα σύγκρισης, αυτό του έτοιμου φαγητού (fast food) σε σχέση με το σπιτικό νόστιμο μαγειρευτό φαγητό.

Μία καλή ταινία, συνήθως, είναι μία εντυπωσιακή ιστορία, που ξετυλίγεται στην οθόνη της τηλεόρασης ή του κινηματογράφου, με γνωστούς ηθοποιούς και καταξιωμένους πρωταγωνιστές, με φανταχτερά σκηνικά και αστραφτερά κοστούμια, με φώτα που φωτίζουν σκοτεινές γωνιές ή που άλλοτε σκοτεινιάζουν φωτεινές γωνιές, σκηνές που διαδραματίζονται σε πολύ όμορφα και σαγηνευτικά τοπία και άλλες σε μακρινά και ονειρεμένα μέρη, με φανταστικά εφέ, γενικά με την ΕΙΚΟΝΑ να υπερισχύει όλων και για αυτήν την εικόνα, εκτός των λοιπών παραγόντων, ο κύριος συντελεστής που έχει μεριμνήσει, είναι ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ο οποίος με την μαεστρία του και βασιζόμενος σε ένα σενάριο, βγάζει ένα ωραίο αποτέλεσμα, μία ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΑ. Δηλαδή πήρε ένα σενάριο και μας έδωσε ένα ΕΤΟΙΜΟ, δικό του αποτέλεσμα, και μία δική του εκδοχή, οπτική και εικόνα. Κάπως, σαν το έτοιμο φαγητό fast food, που κάποιες μέρες προτιμούμε.

Μέχρι εδώ όλα πολύ ωραία, μας αρέσει να βλέπουμε μία ωραία ταινία όπως και να γευόμαστε ένα έτοιμο φαγητό.

ΟΜΩΣ, τι το καλύτερο ενός σπιτικού νόστιμου φαγητού, το οποίο θα μαγειρέψουμε, διαλέγοντας μόνοι μας τα πιο καλά και αγνά υλικά, χωρίς προσθήκες συντηρητικών και «ψεύτικων» γεύσεων, θα προσθέσουμε όσο αλάτι θέλουμε εμείς, το ίδιο και με τα όποια μπαχάρια εμείς επιθυμούμε, θα το μαγειρέψουμε με τον τρόπο που μας αρέσει, ώστε εντέλει, το φαγητό να ανταποκρίνεται σε εμάς!!!

Κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να γίνουμε οι ίδιοι ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ μίας ταινίας, ναι, να γίνουμε εμείς, ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, και ο τρόπος είναι εύκολος, είναι προσιτός σε όλους μας και βρίσκεται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας και στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, ναι ο τρόπος είναι ένα ΒΙΒΛΙΟ.

Ένα βιβλίο είναι το μαγειρευτό σπιτικό φαγητό που λέγαμε, ένα βιβλίο διαβάζοντάς το γίνεσαι ο ίδιος ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, φτιάχνεις τις ΕΙΚΟΝΕΣ που εσύ επιθυμείς, επιλέγεις τους πρωταγωνιστές να μοιάζουν με πρόσωπα που σε εσένα αρέσουν, διαδραματίζεις τις σκηνές σε τοπία που να μοιάζουν με αυτά που εσύ θες, δίνεις σάρκα και οστά στους χαρακτήρες σύμφωνα με τα δικά σου πρότυπα, φιλτράρεις τα συναισθήματα όπως εσύ τα αισθάνεσαι, βάζεις, δηλαδή, το είναι σου στην ιστορία και όλα αυτά είναι «ΔΙΚΑ ΣΟΥ», σε μία ΔΙΚΗ σου ταινία, μία ταινία, η οποία είναι μία ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ προσωπικής ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, όπως είναι ξεχωριστά δικά του, για τον καθένα, που θα διαβάσει το ίδιο βιβλίο.

Αυτή είναι η ΜΑΓΕΙΑ του βιβλίου, αυτή είναι μία από τις πολλές δυνάμεις που έχει το ΒΙΒΛΙΟ. Αυτή είναι η δύναμή του, ας την πάρουμε στα χέρια μας, δίνοντας χρόνο στο ρήμα ΔΙΑΒΑΖΩ, έναντι των ρημάτων googlάρω, scrollάρω, zappingάρω, twitterάρω, surfάρω, postάρω, ας διαβάσουμε ένα βιβλίο λοιπόν, μειώνοντας κινητό, υπολογιστή, τηλεόραση και όλη την «χασομέρια», τη χρονοτριβή της εποχής!!!

Γιώργος ΝΑΚΑΣ

Σχετικά άρθρα: