ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΡΑΒΕΝΙΩΝ: ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΡΑΒΕΝΙΩΝ: ΥΠΕΡΟΧΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σε άθλια κατάσταση βρήκαμε το Μοναστήρι των Ραβενιών πριν από 20 χρόνια.

Ελπίζαμε ότι σύντομα θα άλλαζαν τα πράγματα…, σαφώς προς το καλύτερο…, όμως δεν συνέβηκε. Πολλά σημεία, δυστυχώς, τώρα έχουν καταρρεύσει. Έχουν σωριαστεί. Αφού κανείς δεν βάζει χέρι.

Καλές είναι οι καταπληκτικές εκκλησίες, που ανεγείρονται σε διάφορα σημεία της Αλβανίας, αλλά η προσοχή ας στραφεί και προς την διατήρηση και προστασία του Μοναστηριού της Καλογοραντζής, που είναι επιλεγμένο και σαν πολιτιστικό μνημείο…!!!

2

Αυτή τη χρονιά, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, νέοι του χωριού, πήραν μια όμορφη πρωτοβουλία: Κατασκεύασαν, με χρηματική προσφορά και εθελοντισμό, στη Μονή ένα υπέροχο δωμάτιο.

Έκαναν μια καλή αρχή. Για όλη την επιστράτευση μας ενημερώνει καλύτερα, ο Νίκος Κουτσός, ένα ικανό μέλος της ομάδας που ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή.

1

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν, χωρίς λεφτά. Καθαρίζαμε τον χώρο με απελπισία. Εκτός, από τα ερείπια που είχαμε μπροστά, δεχόμασταν και πιέσεις από την εκκλησία. Η περισσότερη επιτόπια πέτρα ήταν καμένη, την επιλέξαμε, μεταφέραμε κι άλλη. Μας βοήθησε και η επιδημία, δεν είχαμε δουλειά κι επιστρατευτήκαμε στο έργο αυτό. Μεταφέραμε εκεί, ψηλά, με δυσκολία όλα τα υλικά.

Το πρώτο χρηματικό ποσό ήρθε και μας ανέβασε το ηθικό, από την Αμερική, μας το έστειλε η Αντωνέτα Βαρσάμη. Στήριξε πολύ, μας ενθάρρυνε, για να προχωρήσουμε ταχύτερα και ο Παντελής Γκόλες.

Βλέποντας το έργο να προχωράει, στήριξαν την πρωτοβουλία μας ακόμα και άτομα, χωρίς οικονομική άνεση.

3

Η προσπάθεια έγινε ομαδικά και ιδού το αποτέλεσμα. Το παραδοσιακό, φωτισμένο δωμάτιο έγινε, για να έχουν οι πιστοί τώρα πια, όταν θα πηγαίνουν στο Μοναστήρι, που να βάζουν το κεφάλι. Την άνοιξη σκεφτόμαστε να ανακαινίσουμε την σκεπή της εκκλησίας της Μονής, που είναι έτοιμη να σωριαστεί».  

Σχετικά άρθρα: