Αθήνα και Ρώμη: «Η Ευρώπη να αναλάβει ισχυρή δράση για την παράτυπη μετανάστευση»

Αθήνα και Ρώμη: «Η Ευρώπη να αναλάβει ισχυρή δράση για την παράτυπη μετανάστευση»

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι  η χώρα του μαζί με την Ελλάδα ανησυχούν για την παράτυπη μεταναστευτική οδό τόσο στη Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια και θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αναλάβει ισχυρή δράση, ιδίως όσον αφορά την Αφρική, γράφει η τουρκική Sozcu.

Η τουρκική εφημερίδα που ασχολείται με τις δραστηριότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα συνεχίσει:

Αθήνα και Ρώμη συμφώνησαν για την ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου.

 Ο Ταγιάνι τόνισε ότι «Θα πρέπει επίσης να συνεργαστούμε σε επίπεδο ΕΕ για την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής μας αντιπροσωπεύουν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι δύο θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις για τη μετανάστευση». 

 Επεσήμανε ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα αισθάνονται την πίεση της μετανάστευσης στις ακτές τους και δεν πρέπει να μείνουν μόνες.

 «Ανησυχούμε για τη μετανάστευση τόσο στη μεσογειακή διαδρομή όσο και στη βαλκανική διαδρομή. Θέση μας είναι να μην μπούμε σε διαμάχη με κανένα μέλος της Ένωσης. Πιστεύω ότι μιλήσαμε για τα προβλήματα πρόσφατα και έχουν επιλυθεί, αλλά απαιτούμε ισχυρή δράση από την Ευρώπη βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την Αφρική», όπως είπε.

Τόνισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης: «Έχουμε προβάλει ένα γενικό πρόβλημα σχετικά με τη μετανάστευση. Αποκαλύπτουμε ότι δεν πρόκειται για ζήτημα Ιταλίας με Γαλλία, αλλά ζήτημα αν είναι νόμιμο ή όχι» είπε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι «η Συμφωνία του Δουβλίνου» για θέματα όπως η μετανάστευση και το άσυλο μεταξύ των μελών της ΕΕ του φαίνεται «κουρασμένη»:

«Τώρα κινδυνεύει να ξεπεραστεί, αλλά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να αγνοηθεί. Μου φαίνεται ότι αυτή η κραυγή από τις συνοριακές χώρες του νότου αρχίζει να γίνεται αποδεκτή. Τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν σε μια συνάντηση, αλλά είδα αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα, ξεκινώντας από την Ελλάδα, τη Μάλτα και τη Σλοβενία», σχολίασε.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι, «η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία, παλεύει με αυτό το πρόβλημα στο θέμα των μεταναστών. Είμαστε μαζί στην πρώτη γραμμή και πρέπει να εργαστούμε αρμονικά». 

Ο Δένδιας ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν για περιφερειακές εξελίξεις όπως η Λιβύη στις συναντήσεις τους με τον Ταγιάνι και ότι αύριο θα επισκεφθεί τη Βεγγάζη.

Από: Βαλκανικό Περισκόπιο

Σχετικά άρθρα: