Γιατί ΗΠΑ και Ρωσία δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τα εγκλήματα του πολέμου τους;

Γιατί ΗΠΑ και Ρωσία δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τα εγκλήματα του πολέμου τους;

Οι ΗΠΑ απαιτούν εδώ και καιρό να δικαστεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου – αλλά πόσο εφικτό είναι αυτό, όταν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία έχουν ποτέ δικαστεί για εγκλήματα πολέμου;

Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη Μπούχα στην Ουκρανία.

Στα τέλη Μαρτίου αποσύρθηκαν και οι εικόνες από τα όσα άφησαν πίσω τους κυκλοφόρησαν σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, καθώς περιελάμβαναν Ουκρανούς πολίτες που σφαγιάστηκαν και αφέθηκαν νεκροί.

Όλα αυτά είναι εγκλήματα πολέμου.

Μπορούν το ρωσικό κράτος και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ερευνηθούν και να δικαστούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), όπως επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής;

Αυτό θα ήταν ιδανικό, αλλά η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν είναι μόνο αυτό.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο κανένας πρόεδρος ή αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν προσήχθη στη δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή, ακόμη και όταν ολόκληρος ο κόσμος είδε εικόνες βασανισμένων κρατουμένων που βιάζονταν και κακοποιούνταν τακτικά από αμερικανούς στρατιώτες ή είδε φωτογραφίες από τις συνέπειες των αμάχων, σφαγές σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Όταν ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παραδέχτηκε δημοσίως ότι: «Βασανίσαμε μερικούς ανθρώπους εκεί», πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ και η Ρωσία να θέτουν τους εαυτούς τους υπεράνω του νόμου και της ευθύνης, για να λογοδοτήσουν για τα λάθη τους;

Η απάντηση είναι η εξής.

Το διεθνές δίκαιο θεσπίστηκε μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τη διάρκεια των δίκων της Νυρεμβέργης, όταν οι χώρες ενώθηκαν για να δικάσουν τους Ναζί για τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Στη συνέχεια, το 1949, τα έθνη συναντήθηκαν στη Σύμβαση της Γενεύης και κατάρτισαν έναν κατάλογο εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εσκεμμένων φόνων και βασανιστηρίων.

Όμως κανένας θεσμός δεν χτίστηκε για να εφαρμόσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γενεύη μέχρι τη δεκαετία του ’90, όταν ξέσπασε πόλεμος στα Βαλκάνια και τη Ρουάντα, καταγράφοντας διάφορες φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης και της γενοκτονίας.

Για τη διερεύνηση αυτών των εγκλημάτων, τα Ηνωμένα Έθνη οργάνωσαν δύο ξεχωριστές δίκες. Αυτή ήταν και η στιγμή που τις χώρες άρχισε να τις ενώνει η επιθυμία για ένα διεθνές και μόνιμο δικαστήριο.

Αυτό έφερε ως αποτέλεσμα το Καταστατικό της Ρώμης. Μέχρι το 2002, περισσότερες από 64 χώρες είχαν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, ιδρύοντας επίσημα το ΔΠΔ ή το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σήμερα 123 χώρες είναι μέλη του δικαστηρίου. Αλλά μαντέψτε ποιος δεν έγινε ποτέ μέλος;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις μόλις 7 χώρες που καταψήφισαν το Καταστατικό της Ρώμης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1998.

Ο τότε Αμερικανός πρέσβης, Ντέιβιντ Σέφερ, είπε στον ΟΗΕ ότι: «Δεν αποδεχόμαστε την έννοια της καθολικής δικαιοδοσίας».

Άλλες χώρες που καταψήφισαν το Καταστατικό της Ρώμης ήταν η Κίνα, η Ρωσία, η Λιβύη, η Υεμένη, το Ιράκ, το Κατάρ και το Ισραήλ.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα από τα ενδεχόμενα που προστατεύουν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία από την δικαστική πράξη.

Βάσει των κανόνων, τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να υποβάλουν υποθέσεις στο ΔΠΔ εάν εμπλέκουν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – το οποίο περιλαμβάνει την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, επειδή αυτές οι χώρες μπορούν απλώς να ασκήσουν βέτο στην απόφαση και να παραμείνουν ανεύθυνες.

Σήμερα, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου Αμερικανοί πολιτικοί και άλλοι ζητούν να κατηγορηθεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν την ευθύνη για τα δικά τους υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου εδώ και δεκαετίες, πράγμα που μας αφήνει μόνο με ένα ερώτημα, πότε θα έρθει η μέρα που οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα λογοδοτήσουν –όπως όλοι οι άλλοι– για τα λάθη τους;

euronews.al / μεταφρασμένη αναδημοσίευση από την epimenoume.gr

Σχετικά άρθρα: