Γιόρν Ροντ: «Έρχονται δύσκολες αποφάσεις για Κόσοβο και Σερβία»

Γιόρν Ροντ: «Έρχονται δύσκολες αποφάσεις για Κόσοβο και Σερβία»

Ο πρέσβης της Γερμανίας στο Κοσσυφοπέδιο, Γιόρν Ροντ, ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες, όπως αυτές για τις πινακίδες κυκλοφορίας και για την αμφιλεγόμενη Ένωση Σερβικών Δήμων, δηλώνοντας ότι έρχονται δύσκολες αποφάσεις.

Η ένωση θα έβλεπε τη δημιουργία μιας κυρίαρχης δομής των εθνοτικών Σέρβων, με την υποστήριξη του Βελιγραδίου, εντός του Κοσσυφοπεδίου, κάτι που το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι δυνατό.

Ωστόσο, οι ηγέτες και των δύο χωρών πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε την Τρίτη ο Γερμανός διπλωμάτης.

«Η αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη και των δύο κρατών στην ΕΕ, καθώς είναι αδιανόητο να έχουμε στην Ένωση δύο κράτη που δεν αναγνωρίζουν το ένα το άλλο. Αυτό το κατέστησε πολύ σαφές ο καγκελάριος Σολτς, κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους», τόνισε.

Στο μεταξύ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, ήταν πιο ωμός και τόνισε ότι «είτε τώρα είτε στον επόμενο αιώνα, όταν οι Σέρβοι ξυπνήσουν από τον ύπνο τους, θα δουν ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στους Αλβανούς».

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, παραδέχθηκε ότι του παρουσιάστηκε ένα «νέο πλαίσιο» διαλόγου για μια συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, το οποίο καταρτίστηκε μετά την εμπλοκή των συμβούλων του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το να θέλουν οι Σέρβοι τη δική τους ένωση, αλλά αυτή δεν θα μπορούσε να έχει εκτελεστικές εξουσίες και αντίθετα θα πρέπει να λειτουργεί ως ΜΚΟ.

Η ίδια πρόσθεσε: «Υποστηρίζω κάθε πρωτοβουλία που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου» και «οι δήμοι έχουν ήδη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολυεθνικές ενώσεις χωρίς εκτελεστικές εξουσίες, όπως οι ΜΚΟ».

Τόσο η Οσμάνι όσο και ο Κούρτι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν μια ανεξάρτητη και παράλληλη δομή στο εσωτερικό του Κοσσυφοπεδίου, ελεγχόμενη από τη Σερβία, καθώς θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια κατάσταση όπως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες όσον αφορά τη σταθερότητα.

euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: