1940: Ο έλληνας φαντάρος σκοπιά στην είσοδο της Δερβιτσάνης

1940: Ο έλληνας φαντάρος σκοπιά στην είσοδο της Δερβιτσάνης

Αναρωτιόμαστε:

-Με τι να υποδεχτούμε την 28η Οκτωβρίου;!

Νομίζουμε ότι είναι καλύτερα με περιγραφικό στοχασμό πάνω σε μια φωτογραφία, που τραβήχτηκε κατά το ηρωικό έπος του ’40:

«Η Δερβιτσάνη μέσα σε φοβερή βαρυχειμωνιά. Περικυκλωμένη από πολλά χιόνια… Ο έλληνας φαντάρος στην είσοδο του χωριού κάνει σκοπιά. Δύο γυναίκες, φορεμένες βαριά, διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο του χωριού, για να πάνε στα χωράφια.

Κράτησε αυτή τη φωτογραφία – σαν φυλακτό στον κόρφο του σφιχτά – για πολλά χρόνια στη σειρά ο αείμνηστος συγχωριανός μας, Βασίλης Διαμάντης…

Όταν τον επισκεφτήκαμε στο σπίτι του, στην «Χατζηκωνσταντή» Αμπελοκήπων στην Αθήνα, ξέκοψε από το προσωπικό του αρχείο και μας πρόσφερε αυτή τη φωτογραφία μαζί με την πρώτη έκδοση του αξιόλογου βιβλίου «Μεθυσμένα Βαλκάνια».

Πολεμική η ατμόσφαιρα στη φωτογραφία, αλλά και στη μακροσκελή ταξιδιωτική περιγραφή του κορυφαίου μας συγγραφέα, Γιάννη Λίλλη.

Πάνω στον μεγάλο ενθουσιασμό αναλάβαμε πρωτοβουλία την πενιχρή φωτογραφία να τη φωτίσουμε και τις επαναστατικές σελίδες – φθαρμένες από το χρόνο – να τις προωθήσουμε για επανέκδοση.

Η φωτογραφία ζωντάνεψε και καλλώπισε το εξώφυλλο του αναδημοσιευμένου βιβλίου. Μια ολόκληρη πολεμική εποχή έγινε πλέον μαζί… Κι ήρθε σ’ επαφή κάποια στιγμή με το αναγνωστικό κοινό…

Συνεισφέρανε σ’ αυτή τη σεμνή προσπάθεια, να λέμε όλη την αλήθεια, απλόχερα οι Εκδόσεις 3Ε – ΕΛΙΚΡΑΝΟΝ».

Σχετικά άρθρα: