Η γκρίνια στο Πεντάγωνο, η προσέγγιση Αθήνας – Τιράνων και η απάντηση της Άγκυρας

Η γκρίνια στο Πεντάγωνο, η προσέγγιση Αθήνας – Τιράνων και η απάντηση της Άγκυρας

*** Το ακούω, δεν το πιστεύω, αλλά το καταγράφω: ακόμα και την περασμένη Παρασκευή, όταν είχαν «βγει» στη δημοσιότητα όλα όσα φέρονται να εξελίσσονταν στην Κιβωτό του Κόσμου τα τελευταία χρόνια, το πρόσωπο που υποδέχθηκε τις αρμόδιες υπηρεσίες προς ενημέρωση ήταν η πρεσβυτέρα!

*** Κι ενώ είχε ανακοινωθεί ακόμα και η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού. Το γεγονός μού το μεταφέρουν από την κυβέρνηση, μου κάνει εντύπωση, δυσκολεύομαι να το πιστέψω, αλλά από την άλλη…

*** Γκρίνια συνεχίζω να ακούω από το Πεντάγωνο. Για συμπεριφορές. Συγκεντρωτισμός, έλεγχος των πάντων κ.λπ.

*** Θα μου πείτε, «Στρατός είναι». OΚ, αλλά μεταξύ των «στραταίων» αυτά. Παραπέρα, είναι παρεξηγήσιμα και από κάποια στιγμή και μετά, όχι ανεκτά.

*** Ακόμα κι όταν πρόκειται για πρόσωπα που είναι κατά κοινή παραδοχή αποδεκτά κι έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Σταματάω εδώ.

*** Στα Τίρανα θα πάει την προσεχή Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Με πολύ φορτωμένη ατζέντα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχουν ήδη κλειστεί.

*** Σημαντικότερη, αυτή με τον ομόλογό του, Ράμα. Θα μιλήσουν από Χάγη και ΑΟΖ, μέχρι θαλάσσιες ζώνες και κοινές έρευνες.

*** Το κλίμα στην αλβανική πρωτεύουσα είναι θετικό για την Ελλάδα. Αργά, αλλά σταθερά (έστω και καθυστερημένα), στα Τίρανα αντιλαμβάνονται ότι:

Α) ο μόνος πραγματικός δρόμος της ανάπτυξης για την αλβανική οικονομία και κοινωνία περνά από την ΕΕ και ότι

Β) το κλειδί για να μπει η Αλβανία στην ΕΕ το κρατά η Ελλάδα.

*** Η Άγκυρα παρακολουθεί κι ετοιμάζεται να απαντήσει. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από τα Τίρανα, γίνεται συνείδηση ότι με ένα-δυο νοσοκομεία που χτίζουν οι Τούρκοι στη χώρα τους και με τρία-τέσσερα τζαμιά που λειτουργούν, δεν λύνεται το πρόβλημά τους.

*** Όχι ότι θα γυρίσουν την πλάτη στον Ερντογάν, αλλά ότι έχουν πλέον άλλες προτεραιότητες, είναι ξεκάθαρο. Και θα φανεί στην επίσκεψη Μητσοτάκη.

*** Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τις αλβανικές αρχές, επιστρέφοντας, να περάσει και από χωριά της Βόρειας Ηπείρου.

*** Αν έχει χρόνο, θα το κάνει. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία Έλληνα πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη περιοχή, ύστερα από πολλά χρόνια.

*** Με την ευκαιρία, να καταγράψουμε εδώ και κάτι ακόμα: την έκπληξη που προκάλεσε το γεγονός ότι τα Τίρανα επιλέχθηκαν από την ΕΕ για να γίνει η πρώτη Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια εκτός Βρυξελλών.

*** Συνιστά αναβάθμιση του ρόλου της Αλβανίας στην περιοχή, με τη βοήθεια της Ελλάδας. Συνεπώς, οι Αλβανοί δεν θα τα τινάξουν όλα στον αέρα για να σταθούν στο πλευρό του Ερντογάν.

*** Άντε, το πολύ πολύ, όπως μας λένε οι ίδιες πηγές από την αλβανική πρωτεύουσα, την επομένη της επίσκεψης Μητσοτάκη ο Ράμα να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Άγκυρα, για να καθησυχάσει τον Τούρκο πρόεδρο.

*** Όπως κάνει συνήθως. Εμάς όμως δεν μας πειράζει. Από τη στιγμή που κάνουμε τη δουλειά μας…

*** Θα πρέπει να θεωρείται οριστικό. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα είναι υποψήφιος (για τελευταία φορά) στις επόμενες διπλές εθνικές εκλογές.

*** Ο ίδιος θα δώσει το «παρών» και στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην παρουσίαση του Ιδρύματός του. Του το είπε προχθές το βράδυ και στου «Βασίλη».

*** Ο Σαμαράς τού είπε «χοντρικά» το περιεχόμενο της ομιλίας του, που κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Από τη στιγμή, όμως, που θα δώσει το «παρών» και ο Μητσοτάκης, το βρίσκω δύσκολο να πει… πολλά.

Στο εξώφυλλο: Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα ©Eurokinissi

powergame.gr

Σχετικά άρθρα: