Η Πρίστινα προέβη σε αναβολή 48 ωρών στα πρόστιμα για τις πινακίδες

Η Πρίστινα προέβη σε αναβολή 48 ωρών στα πρόστιμα για τις πινακίδες

Σε αναβολή για 48 ώρες της έναρξης των προστίμων για τις παλαιές σερβικές πινακίδες προέβη η Πρίστινα, ως ένδειξη καλής θέλησης μία ημέρα μετά την άρνησή της να αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποδέχθηκε το Βελιγράδι.

Λίγες ώρες πριν την παρέλευση της προθεσμίας για χρήση πινακίδων του μη αναγνωρισμένου από τη Σερβία (και την Ελλάδα) βαλκανικού κρατιδίου που έχει σημαντική σερβική μειονότητα στα βόρεια και ανατολικά του, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται κατά 48 ώρες η περίοδος χάριτος.

Έτσι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για τη χρήση σερβικών πινακίδων από τη σερβική μειονότητα μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Το πρόστιμο ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Κούρτι δήλωσε «έτοιμος για συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την εξεύρεση λύσης».

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα υποστηρίζει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας που προηγήθηκαν του πολέμου της απόσχισης της περιοχής από τη Σερβία το 1999 δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Λέει ότι οι 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Σέρβοι αστυνομικοί παραιτήθηκαν μαζικά νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται «στα όρια της σύγκρουσης». Έχει προειδοποιήσει για «κόλαση επί του εδάφους» εάν η ειδική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου προσπαθήσει να επιβάλει τα πρόστιμα.

Ο κ. Βούτσιτς είχε τη Δευτέρα συνομιλίες στις Βρυξέλλες για τη διαμάχη με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για την αποτυχία των συνομιλιών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πολύωρες συνομιλίες απέτυχαν να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαφωνία: «Νομίζω ότι υπάρχει σημαντική ευθύνη και στις δύο πλευρές των ηγετών για την αποτυχία των συνομιλιών σήμερα και για οποιαδήποτε κλιμάκωση και βία μπορεί να συμβεί».

indicator.gr

Σχετικά άρθρα: