Κοσσυφοπέδιο: «Ένωση Σερβικών Δήμων … σαν μια ΜΚΟ»

Κοσσυφοπέδιο: «Ένωση Σερβικών Δήμων … σαν μια ΜΚΟ»

Λεπτομέρειες ενός σχεδίου τριών σημείων που δημιουργήθηκε από τις χώρες Quint για να συμβάλει στην άμβλυνση των εντάσεων και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας αποκαλύφθηκαν στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Μια σειρά από σχέδια στροβιλίζονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των Βαλκανίων και των Βρυξελλών με στόχο να δοθεί τέλος στη δυσαρέσκεια δεκαετιών μεταξύ των δύο χωρών, μετά τον πόλεμο του 1998-1999 και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008, την οποία η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει.

Το σχέδιο τριών σημείων που προωθείται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει τη δέσμευση στη γαλλογερμανική πρόταση, ακολουθούμενη από τη δημιουργία της Ένωσης Σερβικών Δήμων και την αναβολή του κανόνα για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

«Το δεύτερο σημείο είναι το προβληματικό σημείο και για τις δύο πλευρές. Το πρόβλημα έγκειται στο δεύτερο σημείο, καθώς η Σερβία απαιτεί την ένωση εκ των προτέρων», ανέφερε ο δημοσιογράφος Λιρίμ Μεχμετάι για το Euronews Albania.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν αφού το Κόσοβο νωρίτερα αυτό το μήνα (1η Νοεμβρίου) άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά έναν κανόνα που απαιτεί από όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη χώρα να χρησιμοποιούν πινακίδες που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Πρίστινα.

Αυτό θα επηρεάσει περίπου 10.000 οχήματα στο βόρειο τμήμα με σερβική πλειοψηφία, τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι τη δεκαετία του 1990. Η Πρίστινα ήθελε να εφαρμόσει την αλλαγή τον Ιούνιο, αλλά αναβλήθηκε για τις 31 Οκτωβρίου εν μέσω διεθνών πιέσεων.

Στη συνέχεια, έπειτα από ξένη παρέμβαση, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά, ξεκινώντας με προειδοποιήσεις, στη συνέχεια με πρόστιμα και στη συνέχεια με την πλήρη απαγόρευση των πινακίδων αυτών μέχρι τα μέσα Απριλίου 2023.

Η είδηση προκάλεσε οργή και διαμαρτυρίες μεταξύ των τοπικών Σέρβων και τη μαζική παραίτηση των Σέρβων εκπροσώπων στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα και άλλους θεσμούς.

Όσον αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων, το Βελιγράδι επιθυμεί μια εκτελεστική δομή που θα υπάρχει παράλληλα με την κυβέρνηση της Πρίστινα, κάτι που σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου δεν επιτρέπεται. Αντ’ αυτού, το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια ένωση, αλλά θα πρέπει να είναι σαν μια ΜΚΟ χωρίς εκτελεστικές εξουσίες.

Η γαλλογερμανική πρόταση έχει υπονοηθεί στα μέσα ενημέρωσης για πάνω από ένα μήνα, αλλά η EURACTIV.com δημοσίευσε το τελευταίο σχέδιο την Τετάρτη. Ειδικότερα, εστιάζει στη δημιουργία διπλωματικής παρουσίας σε κάθε χώρα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη και των δύο στην ΕΕ.

Από: (Alice Taylor | Exit.al) / euractiv.gr

Σχετικά άρθρα: