O «δικός μας άνθρωπος» πίσω από το εμβόλιο της Pfizer

O «δικός μας άνθρωπος» πίσω από το εμβόλιο της Pfizer

Ο Αλμπερτ Μπουρλά, ένας εβραίος από τη Θεσσαλονίκη, που ζει πλέον στη Νέα Υόρκη αλλά η καρδιά του είναι πάντα εδώ, είναι ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού που ανακοίνωσε ότι μπορεί να μας απαλλάξει από την πανδημία του κορονοϊού

Πίσω από τη μεγάλη είδηση της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, περί της επικείμενης κυκλοφορίας του κορονοϊκού εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech, βρίσκεται  ένας «δικός μας άνθρωπος», ο 58χρονος Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer αλλά και Έλληνας εβραίος, από τη Θεσσαλονίκη. «Αναγκαστικά» τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν, λοιπόν, και στο πρόσωπό του.

Προσηνής άνθρωπος ως φαίνεται, ο Μπουρλά δεν έχει αρνηθεί να δώσει κατά καιρούς, και μέσα στην πανδημία, συνεντεύξεις. Σε αυτές, πέρα από τα θέματα δημόσιας υγείας και φαρμακευτικής βιομηχανίας, έχει μιλήσει σε προσωπικό ύφος για τη ζωή του, για τα μαθητικά και φοιτητικά χρόνια του στη Θεσσαλονίκη, την οποία ακόμη τοποθετεί στο συναισθηματικό κέντρο της ζωής του, όπως ο ίδιος λέει, ενώ ζει πλέον μακριά της, στη Νέα Υόρκη.

Αποφοίτησε από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου, έκανε και το διδακτορικό του, αλλά στον δρόμο που είχε διαλέξει, της πανεπιστημιακής καριέρας, μπήκε… εμπόδιο η Pfizer, το 1993. Έτσι ο Μπουρλά ασχολήθηκε έκτοτε με τη φαρμακευτική βιομηχανία, από διάφορες θέσεις ευθύνης, και χαρακτηριστικό της επιτυχημένης καριέρας του είναι το γεγονός ότι υπό τη διεύθυνσή του η Pfizer κυκλοφόρησε ακόμη και εντελώς πρωτοποριακά αντικαρκινικά φάρμακα με την έγκριση των αρμοδίων αμερικανικών αρχών.

Η Αθήνα πάντως ήταν ο πρώτος σταθμός σε μία μακρά πορεία μετεγκαταστάσεων για λογαριασμό της εταιρείας, σε διάφορα μέρη, μέχρι να καταλήξει στις ΗΠΑ, το 2001.

2
Ο Αλμπερτ Μπουρλά συμμετείχε και στα πάνελ του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, το 2018 (EPA/GIAN EHRENZELLER) Πηγή: Protagon.gr

Ο Μπουρλά, παρά την κορυφαία θέση που κατέχει στον φαρμακευτικό κολοσσό και πάντα δίνοντας ανθρώπινο τόνο στις δηλώσεις του, δεν διστάζει να μιλήσει για αναμνήσεις από «τα ουζάκια και τις παραλίες μας» (στη Χαλκιδική, προφανώς, όπου διατηρεί σπίτι για θερινές δραπετεύσεις από τις βαριές αρμοδιότητες), αλλά και για την υπερηφάνεια που νιώθει στα ξένα όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελλάδα.

Ο Μπουρλά και λόγω της θέσεώς του είναι συνδεδεμένος και με πολιτικές προσωπικότητες –μέσα στην κορονοϊκή πανδημία είχε επαφές και με τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να τον ενημερώσει–, ενώ τον περασμένο Αύγουστο συναντήθηκε και με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

3
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αλμπερτ Μπουρλά στις 25 Αυγούστου 2020 (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ) Πηγή: Protagon.gr

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει τότε τη συζήτησή τους «φιλική και ενδιαφέρουσα», όπως είχε μεταδώσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πλέκοντας και το εγκώμιό του: «Είναι ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας» είχε τονίσει ο Πρωθυπουργός, δίνοντας και την πληροφορία ότι η Pfizer ετοιμάζει στη Θεσσαλονίκη «ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της παγκοσμίως, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας».

Τότε, σε εκείνη την αυγουστιάτικη κουβέντα τους, ο Μπουρλά είχε πει στον Πρωθυπουργό και για «τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του Covid-19», τα οποία τώρα γίνονται πολύ συγκεκριμένα και σκορπίζουν ελπίδες.

Πηγή: Protagon.gr

Σχετικά άρθρα: