«Οι εκκλησίες δεν είναι κουλτούρες για τις χοροεσπερίδες»

«Οι εκκλησίες δεν είναι κουλτούρες για τις χοροεσπερίδες»

Στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που γιορτάζει χθες, ο παππάς «ξεσπάθωσε» και με το δίκιο του.

Ελάχιστοι πιστοί εντός του ναού όταν γινόταν η Θ. Λειτουργία αρκετοί καθόταν έξω, ενώ οι πιο πολλοί ήρθαν αργότερα για τα κλαρίνα.

«Ημέρα νηστείας σήμερα και στο ιερό χώρο της εκκλησίας ψήνονται κρέατα. Πιο πολύ όμως, με ενοχλεί που δεν συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία», είπε μεταξύ άλλων ο π. Παντελής.

Παρατηρείται τελευταία ένα αυξημένο ενδιαφέρον των αδελφοτήτων και γενικότερα των αποδήμων μας, για την συντήρηση των εκκλησιών των χωριών τους. Αυτό είναι καλό και άγιο, θα πρέπει όμως, να κατανοηθεί και η πνευματική διάσταση αυτών των τόπων.

Οι εκκλησίες δεν είναι οι παλιές κουλτούρες του κομουνισμού, που γινόταν οι χοροεσπερίδες. Είναι πρωτίστως ιεροί τόποι. Φυσικά έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα, ως ένας τόπος συνάντησης, ως σημείο αναφοράς της κάθε κοινότητας.

Είναι πολύ όμορφο να συμμετέχουν μικρά παιδιά που έρχονται τα καλοκαίρια στα χωριά τους από την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδος. Αυτά τα παιδιά πρέπει να μυηθούν στην παράδοση, να ενταχθούν με δραστηριότητες σε αυτά τα πανηγύρια, να αγαπήσουν το χωριό τους με αξιόλογες δραστηριότητες και όχι να είναι θεατές σε κάτι που μάλλον θα βαρεθούν.

Χρόνια πολλά στις Παρασκευές και του χρόνου καλύτερα!

Από Κοινότητα Αλύκου

Σχετικά άρθρα: