«Όσο ο έρωτας του Ράμα με τον Σουλτάνο θα ανθεί και οι κεραίες των Τιράνων θα είναι στραμμένες προς τον Βόσπορο»

«Όσο ο έρωτας του Ράμα με τον Σουλτάνο θα ανθεί και οι κεραίες των Τιράνων θα είναι στραμμένες προς τον Βόσπορο»

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γράφει

Ο Νικόλαος ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ

-Άλλη είναι η αλήθεια-

Με έκπληξη διάβασα σήμερα κάποιες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, ότι δήθεν η Ελλάδα για να μπει στην ΕΕ «εξαπάτησε» τους ευρωπαίους. Προφανώς και απευθύνεται στο εσωτερικό του κοινό για να δικαιολογήσει την -ούτως η άλλως- άσχημη πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ.

Δεν θα σταθώ στο χρόνο που επέλεξε για να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Προς αποκατάσταση της αληθείας, οφείλω να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι ολοφάνερα.

Η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ (τότε έτσι λεγόταν) στις 1 Ιανουαρίου 1981, όντας το δέκατο μέλος της. Πριν απ’ αυτήν ήταν μέλη της ΕΟΚ μόλις 9 χώρες. Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Αυστρία έγιναν μέλη της ΕΟΚ αρκετά αργότερα απ’ την Ελλάδα. Το 2002 η Ελλάδα έγινε και μέλος της Νομισματικής Ένωσης. Μπήκε σε μνημόνιο το 2010, όταν ήταν ήδη 30 χρόνια μέλος της Ένωσης και επειδή δήθεν είχε μεγάλο εξωτερικό χρέος. Τότε 122% του ΑΕΠ.

Ρωτάω τώρα: Αυτή είναι η πραγματική αιτία που της επιβλήθηκε το σκληρό μνημόνιο; Αν είναι έτσι, γιατί δεν επιβάλουν μνημόνιο και στην Ιταλία που το εξωτερικό της χρέος είναι δισθεώρητο,137% του ΑΕΠ της; Ή στην Ισπανία, ή στην Γαλλία;

Θυμίζω εδώ ότι, μαζί με την Ελλάδα μπήκαν σε μνημόνιο άλλες 3 χώρες: Η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Και οι τέσσερεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι μικρές και ως τέτοιες μπορούσαν και να τις τιμωρήσουν. Και ως παράδειγμα, να επιβάλει η φραου Μέρκελ και ο χερ Σόιμπλε δημοσιονομική πειθαρχία σε όλη την ΕΕ. Οπότε πάει περίπατο η θεωρία του Ραμα περί «εξαπάτησης» των ευρωπαίων.

Πάμε παρακάτω. Τι σκοπεύει να πετύχει ο Ράμα με αυτή τη δήλωση; Φυσικά και επιδιώκει μια χαλάρωση των στόχων που πρέπει να πετύχει η χώρα του για να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Δεν πείθει όμως, σε κανένα σημείο: Ανθρωπινά δικαιώματα, διαφθορά, δικαστικός τομέας, ναρκωτικά…, όλα είναι υπό το μηδέν.

Όσο και να προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, για να εξαπατήσει την ΕΕ, συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα, η υπόθεση δεν τραβάει.

Ένας λόγος παραπάνω είναι και ο διαρκής έρωτάς του με την Τουρκία του Σουλτάνου. Όσο αυτός ο έρωτας θα ανθεί και όσο οι κεραίες των Τιράνων θα είναι στραμμένες προς τον Βόσπορο, τόσο πιο δύσκολη θα είναι πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια z. Ράμα. Όλα τα άλλα που ξεστομίζετε, άνευ τόπου και χρόνου, είναι απλές και φθηνές δικαιολογίες.

Σχετικά άρθρα: