Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι βρίσκονται σε κίνδυνο

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προειδοποιεί για μακροχρόνια κρίση ασφάλειας στον τομέα των μέσων ενημέρωσης καθώς το περασμένο έτος σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ σε σύγκριση με το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), υπήρξαν 68 δολοφονίες δημοσιογράφων και εργαζόμενων ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του 2022, έναντι 47 το 2021 – κι ενώ τα τελευταία χρόνια καταγραφόταν πτώση του αριθμού των δολοφονιών. Έντεκα θάνατοι σχετίζονταν με ατυχήματα και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων τριών δημοσιογράφων και εργαζομένων ΜΜΕ που απεβίωσαν ενώ έκαναν ρεπορτάζ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η ΔΟΔ προειδοποιεί πλέον για την επιστροφή μιας περιόδου «ελεύθερης στοχοποίησης» των επαγγελματιών ΜΜΕ. Αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέλος στην κρίση της ασφάλειας στη δημοσιογραφία, αντιθέτως, αντιπροσωπεύουν πραγματική απειλή για την επιστροφή μιας περιόδου ανεξέλεγκτης στοχοποίησης των επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης σε πολλά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Anthony Bellanger, γενικός γραμματέας της ΔΟΔ, .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει 12 θύματα επαγγελματιών ΜΜΕ, ο υψηλότερος αριθμός εκ των 21 χωρών όπου έχουν καταγραφεί θανατηφόρα περιστατικά. Στην αύξηση των δολοφονιών συνέβαλαν επίσης με 11 το Μεξικό και 7 η Αϊτή. Και στις δύο χώρες οι εντάσεις, είτε με το καρτέλ των ναρκωτικών είτε με τις συνεχόμενες εμφύλιες συγκρούσεις αντίστοιχα , έχουν αυξήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο πεδίο.

Στην Κολομβία οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ένα νέο κύμα βίας, το οποίο απειλεί να καταστήσει τη χώρα ζώνη δολοφονίας δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ για άλλη μια φορά, καταστρέφοντας τις προοπτικές για ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης μετά τις πολιτικές διευθετήσεις για τον τερματισμό των δεκαετιών αιματηρού εμφυλίου πολέμου.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η νέα ηγεσία στις Φιλιππίνες δεν ανέκοψε τις θανατηφόρες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, με τέσσερις δολοφονίες τον πρώτο χρόνο της προεδρίας του Ferdinand “Bongbong” Romualdez Marcos Jr, ενώ πέντε δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους και στο Πακιστάν κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης.

Η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος είδαν τις δολοφονίες επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης να αυξάνονται από τρεις πέρυσι σε πέντε, συμπεριλαμβανομένου και του θανάσιμου πυροβολισμού που δέχθηκε, μέρα μεσημέρι, η πολύπειρη δημοσιογράφος του Al Jazeera, Shireen Abu Akleh. Τέσσερις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Τσαντ και τη Σομαλία, που σημαίνει ότι η Αφρική κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ των πέντε περιοχών της Λίστας Δολοφονηθέντων της ΔΟΔ. Χαμηλότερα στη λίστα η Αμερική (30), η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (16), η Ευρώπη (13) και η Μέση Ανατολή και ο αραβικός κόσμος (5).

Σχετικά άρθρα: