Πώς ο γιατρός Βασίλης Λαμποβιτιάδης έσωσε την πόλη τ’ Αργυροκάστρου από πραγματικό μακελειό

Πώς ο γιατρός Βασίλης Λαμποβιτιάδης έσωσε την πόλη τ’ Αργυροκάστρου από πραγματικό μακελειό

Ο διάσημος γιατρός ελληνικής καταγωγής, κάτοικος στην πόλη τ’ Αργυροκάστρου, έζησε σχεδόν έναν αιώνα και έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω εξαιρετικό όνομα, μια πλούσια ιστορία και έργο συνάμα, που μεταδόθηκαν σαν θρύλος και πέρα ​​από την πέτρινη πόλη.

Ο Βασίλης Λαμποβιτιάδης ή ο Βασίλης ο Μεγάλος, διηύθυνε το νοσοκομείο της πόλης τ’ Αργυροκάστρου σχεδόν δύο δεκαετίες, από το 1935 και μέχρι το 1954. Ήταν ο χειρουργός που πραγματοποίησε με επιτυχία 50.000 επεμβάσεις σε δύσκολες συνθήκες. Αριθμός ρεκόρ που τιμάει τον ίδιο, αλλά και όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εκτός των πολλών επιτυχιών στην πολυετή άσκηση του επαγγέλματός του, ο διάσημος γιατρός έκανε και μια άλλη πράξη, που θα μείνει αποτυπωμένη ολοζωής στη μνήμη των κάτοικων της πέτρινης πόλης. Μια ωραία μέρα μπόρεσε να σώσει ολόκληρη την πόλη από σίγουρη καταστροφή.

Αυτή τη φορά, όχι με τα σύνεργα του γιατρού, το νυστέρι και τα φάρμακα, αλλά με τη θαυμάσια σοφία του, ανέτρεψε μια απάνθρωπη πράξη καταχτητή κι αποφεύχθηκε έτσι στις 27 Σεπτεμβρίου του 1943 μια πρωτάκουστη τραγωδία.

Το Αργυρόκαστρο είχε καταληφθεί από τις ορδές των Ναζί και στην κεντρική πλατεία, 200 άνδρες περίμεναν από στιγμή σε στιγμή μπροστά στα γερμανικά πολυβόλα τη διαταγή της εκτέλεσης. Στόχος των Γερμανών ήταν να κάψουν την πόλη. Μόνο η παρέμβαση του γιατρού Βασίλη Λαμποβιτιάδη έκανε το απίστευτο, έσωσε την πόλη από την πυρκαγιά και απελευθέρωσε τους ομήρους.

Στο εξώφυλλο: Σκίτσο του ταλαντούχου καλλιτέχνη Albert Kasi

Σχετικά άρθρα: