Προχωρά το νέο αεροδρόμιο στην Αλβανία παρά τα… φλαμίνγκο και τους πελεκάνους

Προχωρά το νέο αεροδρόμιο στην Αλβανία παρά τα… φλαμίνγκο και τους πελεκάνους

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του νέου αεροδρομίου στην Αλβανία έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο, με τους ακτιβιστές να ισχυρίζονται ότι ο αερολιμένας θέτει σε κίνδυνο έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας, όπου φιλοξενούνται 200 διαφορετικά είδη πτηνών, ανάμεσα στα οποία φλαμίνγκο και πελεκάνους

Ο λόγος για τη λιμνοθάλασσα του Vjose-Nar, στη νότια Αλβανία κοντά στις ακτές της Αδριατικής, η οποία αποτελεί βασικό χώρο «φιλοξενίας» χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών, τα οποία κάθε χρόνο κάνουν το ταξίδι μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής.    

Η κυβέρνηση κατασκευάζει το νέο αεροδρόμιο μόλις 5 χιλιόμετρα από τις αμμουδερές παραλίες της Αδριατικής, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους ξένους τουρίστες και να αυξήσει τα έσοδα από τον τουριστικό κλάδο.  

«Για όσους νομίζουν ότι αυτό το αεροδρόμιο θα φέρει ανάπτυξη, ας έχουν υπόψη ότι θα φέρει μόνο καταστροφή» δήλωσε στο Reuters ο Άλμπεν Κόλα, ο οποίος μαζί με τουλάχιστον 100 ακτιβιστές συμμετείχε στις διαμαρτυρίες του Σαββάτου.  

Στο πλευρό όσων αντιδρούν φαίνεται ότι βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αποφανθεί ότι η κατασκευή του αεροδρομίου παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία για την προστασία της βιοποικιλότητας. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, ο αερολιμένας θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2024, με τα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2021. Θα πρόκειται, μάλιστα, για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.  

Η Επιτροπή για τη Συνθήκη της Βέρνης, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία της άγριας ζωής στην Ευρώπη, έχει επανειλημμένως καλέσει τα Τίρανα να αναστείλουν τις εργασίες.  

«Ο πλούτος της φύσης δεν ανήκει μόνο σε εμάς, αλλά σε όλο την Ευρώπη. Οι ξένες κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα» τόνισε ο Γιόνι Βόρψι, ακτιβιστής στη μη κυβερνητική οργάνωση PPNEA. 

Τον Νοέμβριο, δικαστήριο της γειτονικής χώρας απέρριψε προσφυγή εναντίον του νέου αεροδρομίου.  

Η ελβετική εταιρεία Mabetex, η οποία «τρέχει» το project, έχει διαβεβαιώσει ότι οι διάδρομοι προσγείωσης – απογείωσης δεν θα επηρεάζουν τα πουλιά, καθώς θα απέχουν 3,5 χιλιόμετρα από τον υγροβιότοπο και 5 χιλιόμετρα από τις διαδρομές των μεταναστευτικών πτηνών.

newmoney.gr

Σχετικά άρθρα: