Το «μυστικό» για το Λευτέρη Τάλλιο…

Το «μυστικό» για το Λευτέρη Τάλλιο…

Γράφει

ο Σπύρος ΤΣΙΑΒΟΣ

-Αφορμή από ένα κείμενο-

Χωρίς να έχω πολλές γνώσεις για το θέμα, μερικές φορές έγραψα τα όσα είχα διαβάσει από αλβανικές μη επίσημες φωνές στο Κουρβελέσι για το Λευτέρη Τάλλιο. Το πίστευα μέσα μου ότι τον έβγαλαν από τη μέση, για τους γνωστούς λόγους, που αναφέρει ο Σταύρος Γ. Ντάγιος στο σημερινό άρθρο του: «Ποιος ήταν στ’ αλήθεια ο Λευτέρης Τάλλιος;»

Μου θυμίζει όμως κάτι, όλη αυτή η ιστορία με το Λευτέρη:

Είναι Φλεβάρης του 1964 και η εφημερίδα «Λαϊκό Βήμα» (την έπαιρνε ο πατέρας μου), στη δεύτερη σελίδα είχε, σε μεγάλο μέγεθος, τις φωτογραφίες του Μουσταφά Ματοχίτι και του δικού μας Λευτέρη Τάλλιου, όπως τις βλέπουμε πιο πάνω. Με την περιέργεια του μικρού τρέχω στο μπάρμπα μου, που ως παρτιζάνος στην 19η Ταξιαρχία, να μου έλεγε κάτι παραπάνω για το Λευτέρη. Αυτό που θυμάμαι, απ’ όλα όσα μου είπε, το οποίο το κουβάλησα μαζί μου, χωρίς να το πω πουθενά, ήταν ότι οι αλβανοί των σκότωσαν!

Τις πρώτες μέρες της Δημοκρατίας το 1991, διαβάζω ένα ποίημα, του φίλου και πολύ γνωστό σε όλους, του Β.Ζ., που λίγο – πολύ έλεγε ανοιχτά, ότι είδαν την αλήθεια στο μέτωπό του (του Λευτέρη) και γι’ αυτό και τον σκότωσαν!

Όπως και να ήταν, αργά ή γρήγορα θα τον έβγαζαν από τη μέση οι αλβανοί, όπως έβγαλαν και πολλούς άλλους. Αυτή η πολιτική, κάπως καμουφλαρισμένη, συνεχίζεται ακόμα σήμερα;!

Αυτό που δε μπορώ να πιστέψω είναι, πως υπάρχουν ακόμα δικοί μας άνθρωποι που πιστεύουν ότι τα πράγματα στο χώρο μας, υπό τις βλέψεις των αλβανικών αρχών, θα πάνε προς το καλύτερο;!

Σχετικά άρθρα: