Διεφθαρμένες συμπεριφορές και δωροδοκία στην Αλβανία

Διεφθαρμένες συμπεριφορές και δωροδοκία στην Αλβανία

Περισσότεροι από τους μισούς Αλβανούς δήλωσαν ότι τους έχει ζητηθεί δωροδοκία, ενώ οι μισοί από αυτούς παραδέχθηκαν ότι την έχουν δώσει, τα υψηλότερα ποσοστά στην περιοχή, σύμφωνα με νέα έκθεση για τη διαφθορά της Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ηγεσίας για την Ανάπτυξη και την Ολοκλήρωση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Αλβανία έχει την υψηλότερη πίεση και εμπλοκή στη διαφθορά στα Δυτικά Βαλκάνια για όλους τους δείκτες, όπως η αναζήτηση δωροδοκιών, η δωροδοκία, η αποδοχή της διαφθοράς, το να πέφτεις θύμα της, ακόμη και η κρατική άλωση από τις επιχειρήσεις.

«Η Αλβανία φαίνεται να είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την υψηλότερη διοικητική διαφθορά στην περιοχή, με το 57% των πολιτών να τους ζητούνται δωροδοκίες τουλάχιστον περιστασιακά και το 47% να συμμετέχουν πραγματικά σε συναλλαγές διαφθοράς», αναφέρει η έκθεση.

Η Σερβία παραμένει η χώρα με το χαμηλότερο επίπεδο πίεσης για διαφθορά στην περιοχή, ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει το χαμηλότερο επίπεδο πραγματικής συμμετοχής σε δραστηριότητες διαφθοράς, με το 20% των πολιτών να έχει πληρώσει δωροδοκίες σε σύγκριση με το 23% στη Σερβία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η άμεση εμπλοκή σε συναλλαγές διαφθοράς συνδέεται με τη στάση απέναντι στη διαφθορά και τις διεφθαρμένες συμπεριφορές και την αντίληψη ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στην κοινωνία. Ένας άλλος δείκτης, αυτός της αποδοχής της διαφθοράς, αντανακλά την πεποίθηση των πολιτών ότι ορισμένες διεφθαρμένες πρακτικές από δημόσιους υπαλλήλους είναι φυσιολογικές και μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Το 2021, η αποδοχή είναι υψηλότερη στην Αλβανία (40%), τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (38%) και τη Βόρεια Μακεδονία (37%), αλλά και τα χαμηλότερα αποτελέσματα (Κόσοβο – 25% και Μαυροβούνιο – 27% ) παραμένουν αρκετά υψηλά.

Ωστόσο, η σταθερή μείωση της αποδοχής σε όλες τις χώρες εκτός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου από το 2016 υποδηλώνει την αυξανόμενη ανθεκτικότητα των πολιτών στη διαφθορά, επισημαίνει η έκθεση.

Ο δείκτης πίεσης για την κατάληψη του κράτους από τις επιχειρήσεις, ο οποίος επικεντρώνεται στην πίεση μονοπώλησης σε εθνικό, τομεακό ή θεσμικό επίπεδο, βλέπει την Αλβανία να σημειώνει 45%, το υψηλότερο ποσοστό στην περιοχή, μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όσον αφορά τους παράγοντες που ευνοούν την κρατική άλωση, οι οποίοι περιλαμβάνουν θεσμικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες σε εθνικό επίπεδο, φτάνουν το 50%, σχεδόν διπλάσιο από το Κόσοβο που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Παλαιότερα, οι εκθέσεις προόδου της ΕΚ για τις χώρες της περιοχής ανέφεραν ότι διαπίστωσαν «σαφή στοιχεία κρατικής άλωσης», ενώ στις πρόσφατες δημοσιεύσεις το φαινόμενο αναφέρεται παρεμπιπτόντως, γεγονός που μπορεί να αντανακλά τις γεωπολιτικές προτεραιότητες για επιτάχυνση της επέκτασης ενόψει των απειλών από τη Ρωσία και την Κίνα.

Από euractiv.gr

   

Σχετικά άρθρα: