Δήλωση Μακρόν από τα Τίρανα: «Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη απειλούνται από την επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας»

Δήλωση Μακρόν από τα Τίρανα: «Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη απειλούνται από την επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας»

Ο Γάλλος πρόεδρος, εξέφρασε χθες από τα Τίρανα της Αλβανίας την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κροο, ενώ σήμερα δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη απειλούνται από την επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε μία κοινωνία επαγρύπνησης», τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταργηθούν δικαιώματα, κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Μπορν δήλωσε ότι οι σκέψεις όλων είναι στο πλευρό των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Στο μεταξύ η Γαλλία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στην πόλη Αράς και την δολοφονία ενός Γάλλου καθηγητή, μέσα στο σχολείο, από νεαρό ισλαμιστή. Σήμερα το πρωί εκκενώθηκε εκ νέου το παλάτι των Βερσαλλιών μετά από πληροφορίες για τοποθέτηση βόμβας, ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της Γαλλίας με την Σκωτία που πραγματοποιείται το βράδυ στην πόλη Λιλ της Γαλλίας. Εκ παραλλήλου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Νταρμαρέν, έχει διπλασιαστεί η αποσπασμένη στα σύνορα Γαλλίας και Βελγίου αστυνομική δύναμη και έχουν επανέλθει οι συνοριακοί έλεγχοι. Επίσης σήμερα το μεσημέρι το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Γάλλων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ ανέρχεται πλέον στους 21, ενώ για άλλους 11 Γάλλους πολίτες δεν υπάρχουν πληροφορίες που βρίσκονται και θεωρούνται αγνοούμενοι.

Τέλος, στο επίπεδο της γαλλικής πολιτικής ζωής, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν ανέφερε ότι η επιστροφή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη δεν οφείλεται στις ελλείψεις των Υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση της. Σε ό,τι αφορά την αριστερά η διάσταση απόψεων αναφορικά με την σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, διευρύνεται. Ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ ανέφερε, με αφορμή την άρνηση βουλευτών του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας να χαρακτηρίσουν την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, ότι το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο ενός «μορατόριουμ» της συμμετοχής του στην συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν, με αφορμή αυτή τη δήλωση, κατηγόρησε τους Γάλλους σοσιαλιστές ότι στόχος τους είναι η ρήξη με τα άλλα κόμματα της συμμαχίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα: