Δήλωση Όρμπαν για κυρώσεις: «Έπεσε μέσα στο λάκκο που έσκαψε για τους Ρώσους η ΕΕ»

Δήλωση Όρμπαν για κυρώσεις: «Έπεσε μέσα στο λάκκο που έσκαψε για τους Ρώσους η ΕΕ»

Οι αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των Βρυξελλών και αυτοί οι περιορισμοί έχουν γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βλάπτοντας την ήπειρο, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο ραδιόφωνο Kossuth την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

«Οι κυρώσεις δεν λειτούργησαν όπως περίμεναν οι Βρυξέλλες όταν τις επέβαλαν. Είχαμε καταλήξει σε ένα σχέδιο να σκάψουμε ένα λάκκο για τους Ρώσους, και μετά ήμασταν αυτοί που πέσαμε σε αυτό, και τώρα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα γίνει. Η ΕΕ λέει συνεχίστε να σκάβετε. Αυτό όμως δεν φαίνεται λογικό», εξήγησε ο Όρμπαν.

Νωρίτερα, ο Ούγγρος ηγέτης είπε ότι η Ευρώπη χωρίστηκε σε δύο στρατόπεδα: το ένα πιστεύει με ζήλο σε αυτές τις κυρώσεις και το άλλο καλεί το μπλοκ σε όλη την ήπειρο να επανεξετάσει την πολιτική κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Ο Όρμπαν είπε ότι οι περιορισμοί κατά της Ρωσίας δεν επιβλήθηκαν δημοκρατικά, αλλά ότι η απόφαση ελήφθη από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες και την ελίτ στις Βρυξέλλες.

Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία ως απάντηση σε αίτημα για βοήθεια από τους ηγέτες των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς. Είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει εδάφη της Ουκρανίας, αλλά ο στόχος ήταν μάλλον η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζοποίηση της χώρας. Μετά από αυτό, η Δύση ανακοίνωσε σαρωτικές κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτό το στάδιο.

Σχετικά άρθρα: