Έκθεση ΕΕ: Τα δίκτυα μαφίας των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο ναρκωτικών

Έκθεση ΕΕ: Τα δίκτυα μαφίας των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο εμπόριο ναρκωτικών

Τα εγκληματικά δίκτυα των Δυτικών Βαλκανίων έχουν γίνει οι κύριοι παράγοντες των αγορών ναρκωτικών στην περιοχή και την ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMCDDA).

Η έκθεση διευκρινίζει ότι η στρατηγική θέση χωρών όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και το Κοσσυφοπέδιο, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ναρκωτικά, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, έχουν επιταχύνει τις επιχειρήσεις εγκληματικών ομάδων.

«Πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται στις οδούς διακίνησης που περνούν από τα Δυτικά Βαλκάνια πριν επιστρέψουν στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ροές εμπορίας μπορεί να είναι περίπλοκες», αναφέρει η έκθεση, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής μελέτης που διεξήχθη μεταξύ 2019 και 2022.

Οι πολλές κοινότητες στις χώρες της ΕΕ παρέχουν επίσης μια ομάδα ατόμων για πιθανή εκμετάλλευση ή στρατολόγηση από αυτά τα δίκτυα, αναφέρει η έκθεση.

Ο οργανισμός καταπολέμησης των ναρκωτικών της ΕΕ, το EMCDDA, ανέφερε τη δραστηριότητα ομάδων από τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου λιμάνια όπως η Αμβέρσα και το Ρότερνταμ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο EMCDDA, τα βαλκανικά δίκτυα ναρκωτικών έχουν μεγάλα συμφέροντα σε χώρες όπως στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις αγορές κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης.

Αυτά τα δίκτυα έχουν χρησιμοποιήσει την πιο πρόσφατη τεχνολογία για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγής ναρκωτικών, της διακίνησης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ανέφερε η έκθεση.

Τόσο τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και οι χώρες της ΕΕ χρησιμεύουν ως καταφύγια για εγκληματίες που κρύβονται από αντίπαλες εγκληματικές ομάδες ή από τις αρχές επιβολής του νόμου.

“Μέλη ιταλικών και τουρκικών εγκληματικών δικτύων αναφέρεται ότι αποφεύγουν τη δικαιοσύνη, μέσο εφόσον εγκαταστούνται στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής”, ανέφερε η υπηρεσία κατά των ναρκωτικών της ΕΕ., EMCDDA.


Σχετικά άρθρα: