Η Σερβία «ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι»

Η Σερβία «ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι»

Δεν είναι πλέον ξεκάθαρο ποιος κερδίζει τον πόλεμο, αλλά θα είναι δύσκολο για τη Σερβία -η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία- να επιλέξει πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην τηλεόραση Prva.

Η Σερβία θα βρεθεί «ανάμεσα στο σφυρί και το αμόνι» όσον αφορά τη σχέση της με τη Ρωσία, δήλωσε ο Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η μελλοντική πίεση θα είναι ασύγκριτη σε σχέση με έως τώρα.

«Δεν είναι ξεκάθαρο πλέον ποιος κερδίζει στην Ουκρανία, αλλά θα είναι δύσκολο για εμάς όποιος και αν κερδίσει. Η Σερβία είναι από τους λίγους που μιλούν για ειρήνη, κάτι που κανείς στη Ρωσία ή στη Δύση δεν αναφέρει σήμερα», δήλωσε ο Βούτσιτς.

«Εμείς θα πάμε όσο μακριά μπορούμε. Θα έχω επίγνωση της στιγμής και δεν θα το κρύψω. Δεν μας περισσεύουν μήνες. Όταν κάποιος έχει γάγγραινα, ο γιατρός επιλέγει να ακρωτηριάσει το πόδι του για να σώσει τη ζωή του», τόνισε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώνοντας ότι θα ενημερώσει το κοινό μόλις η Σερβία αναγκαστεί να επιλέξει.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι έχουμε δυτικές επενδύσεις και βρισκόμαστε σε ευρωπαϊκή πορεία. Είναι ανόητο όταν κάποιος λέει ότι πρέπει να διακόψουμε είτε αυτό, είτε όλους τους δεσμούς με τη Ρωσία. Αυτό δεν μπορεί να είναι η Σερβία. Πρέπει να φροντίσουμε την ψυχή του λαού, αλλά και το οικονομικό συμφέρον», σημείωσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Σερβία μπορεί να χρειαστεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά ενώ έχει τη δυνατότητα να μην αναγκαστεί να το κάνει, «είναι καλύτερα να μην χρειαστεί να το κάνει».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί τον Ιανουάριο ότι το Βελιγράδι μπορεί να αλλάξει πορεία και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ένα από τα βασικά αιτήματα της ΕΕ για να προχωρήσει η Σερβία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σχετικά άρθρα: