Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Όποια λύση θα δοθεί στο Κόσσοβο, θα δοθεί και στην Βόρεια Ήπειρο»

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Όποια λύση θα δοθεί στο Κόσσοβο, θα δοθεί και στην Βόρεια Ήπειρο»

(Από το ανέκδοτο βιβλίο  ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ)

Ενώ βρεθήκαμε με υπηρεσία στο Κούξι, περάσαμε για λίγες ώρες το σύνορο. Πήγαμε για έναν καφέ και για μια βόλτα στο Κόσσοβο. Για να ρίξουμε μια ματιά σε έναν άλλο «πλανήτη».

– Η πόλη του Πρίζρεν απέχει ίσα με ένα τσιγάρο από το Κούξι -.

Προέκυψε η επίσκεψη αυτή λίγους μήνες μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην παλιά συνοικία των Σέρβων, μέσα στην καρδιά της παραδοσιακής πόλης. Νωπή πληγή, που δεν θα επουλωθεί εύκολα.

Φωτογραφίσαμε τις πέτρινες γέφυρες με τις πελώριες καμάρες, τα παραδοσιακά σπίτια – γιαννιώτικου στυλ, τα πλατιά και καθαρά σοκάκια, τα διατηρημένα μουσεία, τις πλατειούλες, τα πάρκα με άφθονο πράσινο…

Καθίσαμε σε καφετερία κι έλαχε να συναντήσουμε και να συνομιλήσουμε με συνταξιούχο, πρώην καθηγητή πανεπιστημίου, γνώστη καταστάσεων και γεγονότων.

Ήταν ανικανοποίητος, όπως εκφράστηκε, από την πενιχρή σύνταξη που απολαμβάνει κι αγαναχτισμένος από τη μακάβρια τραγωδία που συνέβη στη γενέτειρά του.

– Μας χαλάει τη διάθεση – λέει – η άσχημη εικόνα των καμένων σπιτιών των αδερφών μας Σέρβων. Καλά περνούσαμε, δεν αντιμετωπίζαμε κανένα πρόβλημα. Άλλοι μας έμπασαν το μίσος. Εμείς από καιρό ζητάμε ανεξαρτησία, που είναι απλά ένα δημοκρατικό δικαίωμα. Με τη μεσολάβηση και στήριξη της φίλης μας, Αμερικής, ελπίζουμε ότι θα την πετύχουμε σύντομα. Νομίζω χωρίς αιματοχυσία.

– Το επόμενο βήμα θα είναι η ένωση με την Αλβανία;

– Και ναι και όχι.

– Αν ναι, ποια θα είναι η πρωτεύουσα;

– Η όμορφη πόλη του Πρίζρεν, όπως ανέκαθεν.

– Το κράτος από ποιους θα διοικείται;

– Επί το πλείστον από μας, τους Κοσσοβάρους.

Διχαστική η κατάσταση…

Μπροστά μας υψώνεται το άγαλμα του Αρχηγού της πρόσφατης εμπόλεμης διένεξης στο Κόσσοβο, που έσπρωξε σε προσωρινή φυγή από τις εστίες του τον άμαχο πληθυσμό, που κουβαλήθηκε ως το Αργυρόκαστρο.

Πλάι κυματίζει η κόκκινη σημαία με γυρτό το δικέφαλο αετό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σκλαβωμένη πατρίδα, όπως μας εξηγεί ο πρώην καθηγητής.

Εκεί στην πόλη του Πρίζρεν, πίνοντας τυχαία καφέ μ’ έναν μορφωμένο Κοσσοβάρο, θυμηθήκαμε την ανάλογη ιστορία του τόπου μας. Της Βορείου Ηπείρου. Τη δική μας ανοικτή πληγή, αλλά και την υπόσχεση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που τόλμησε να πει. (Μόνον είπε. Τίποτε δεν έκανε):

«Όποια λύση θα δοθεί στο Κόσσοβο, θα δοθεί και στην Βόρεια Ήπειρο».

Στο εξώφυλλο: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Δερβιτσάνη, 13.01.1991

23.07.2015

Σχετικά άρθρα: