Λάμψη στην δροπολίτικη παραδοσιακή ενδυμασία

Λάμψη στην δροπολίτικη παραδοσιακή ενδυμασία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όπως η ζωή και η παράδοση, επομένως και η παραδοσιακή ενδυμασία, δεν είναι στατική. Δεν μπορεί να μείνει στην αρχική της μορφή. Συνέχεια αλλάζει.

Στη Δρόπολη, παλιά, η νύφη φοριόταν διαφορετικά. Η ενδυμασία της ήταν βαριά και απλή. Προχωρώντας η ζωή, εξελισσόταν και η ενδυμασία. Ομόρφαινε περισσότερο, γινόταν πιο πλούσια, πιο ελαφριά και πιο ελκυστική.

Όλη αυτή η αλλαγή έχει τη βάση στις κλιματολογικές αλλαγές, στην οικονομική άνεση – ξενιτεύτηκαν αρκετοί δεροπολίτες κι έστελναν χρήματα και υλικά – αλλά και στα γούστα των κατοίκων της περιοχής. Στην ψυχοσύνθεση, στην καλαισθησία τους. Σε ολόκληρο τον πολιτισμό και την παράδοση.

Η κάθε περιοχή, έχει την δική της συγκεκριμένη παραδοσιακή ενδυμασία. Με την ιδιαιτερότητά της η καθεμιά.

Σε διάφορες λαογραφικές εκδηλώσεις, διαγωνίζεται ο χορός, το τραγούδι, αλλά διαγωνίζεται και η παραδοσιακή ενδυμασία. Η ελλανοδίκη επιτροπή, αποτελούμενη από αρμόδια, εξειδικευμένα άτομα, από λαογράφους, κλπ, βάζει πλάι-πλάι τις παραδοσιακές ενδυμασίες και, βάσει αυστηρών κριτηρίων, βραβεύει, απονέμει έπαθλο στην καλύτερη. Ξεχωρίζει ανάμεσα στις ωραίες, την πιο ωραία. Την πανέμορφη, με χάρη, με αρχοντιά, με όλα τα καλά. Με την απίστευτη λάμψη!

Και σε όποια περιοχή ανήκει αυτή η ενδυμασία, κάνει τον κάτοικό της να καυχιέται, να καμαρώνει, να χαίρεται περισσότερο. Να αισθάνεται περήφανος, όπως εμείς οι Δροπολίτες.

Σχετικά άρθρα:

Η Καλογοραντζή να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από την UNESCO

Η Καλογοραντζή να ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από την UNESCO