Επικαιρότητα

Νέα κυβέρνηση ζητούν τσέχοι διαδηλωτές, συνομιλίες με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο

Χιλιάδες Τσέχοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην Πράγα, απαιτώντας την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης για να επιτρέψει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και ζητώντας συνομιλίες με τη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, μεταδίδει το Reuters.

Η διαδήλωση σε μια εθνική εορτή στην κεντρική πλατεία της Πράγας ήταν η τρίτη που διοργανώθηκε από ακροδεξιά πολιτικά κινήματα, περιθωριακές ομάδες και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η αστυνομία υπολόγισε ότι το πλήθος ήταν κάτω από δεκάδες χιλιάδες, λιγότερο από τις δύο προηγούμενες συγκεντρώσεις.

Η οργανωτική ομάδα «Πρώτα η Τσεχία!» αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ και θέλει το έθνος των 10,7 εκατομμυρίων να είναι στρατιωτικά ουδέτερο.

Οι διαδηλωτές κυμάτισαν τσέχικες σημαίες, φώναζαν «Παραιτηθείτε, Παραιτηθείτε» και κρατούσαν πινακίδες που ζητούσαν έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Πρόκειται για μια νέα εθνική αναγέννηση και στόχος της είναι η Τσεχική Δημοκρατία να είναι ανεξάρτητη», δήλωσε ο διοργανωτής της εκδήλωσης Λάντισλαβ Βράμπελ. «Όταν βλέπω ένα γεμάτο τετράγωνο, κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό».

Οι υψηλές τιμές ενέργειας, που τροφοδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν συσσωρεύσει πιέσεις στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη για να μετριάσουν το πλήγμα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Η τσεχική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα υπέγραψε κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και έλαβε σκληρή στάση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Έχει επίσης εγκρίνει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας για εταιρείες και των ανώτατων τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά.

Γιώργος Μύτιλης

Recent Posts

Γκουίντο Κροζέτο: Αποκλείουμε τη δραστηριοποίηση των στρατιωτών μας στην Ουκρανία

Κάθε είδος άμεσης δραστηριοποίησης των στρατιωτών της χώρας του στην Ουκρανία απέκλεισε σε συνέντευξή του…

1 ώρα ago

Χρυσό περιδέραιο με το «Ηράκλειον άμμα» ή κόμπο του Ηρακλή

Χρυσό περιδέραιο με το "Ηράκλειον άμμα" ή κόμπο του Ηρακλή. Βρέθηκε στην δωρική αποικία Χερσόνησο…

2 ώρες ago

Αναστήθηκε ο Ιησούς ή κάτι άλλο συνέβη στο σώμα του;

Νίκη ΜΠΑΚΟΥΛΗ Η Κυριακή του Πάσχα λέγεται και Λαμπρή, όπως και Πάσχα, Ημέρα της Ανάστασης η Μία…

4 ώρες ago

Ελλάδα-Αλβανία σε χρόνο ρεκόρ: Έρχεται ο νέος «Μπλε Διάδρομος» που μειώνει τις αποστάσεις

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή ενός ιδιαίτερα σημαντικού…

5 ώρες ago

Στο δημοτικό συμβούλιο στο Πρίζρεν αίτημα να τοποθετηθεί η τουρκική σημαία

Στην 5η σύνοδο του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του Κοσσυφοπεδίου Πρίζρεν το 2024, το μέλος…

6 ώρες ago