Όταν ο Κωνσταντίνος δεν συμπεριφέρθηκε ως Βασιλιάς, αλλά ως Έλληνας

Όταν ο Κωνσταντίνος δεν συμπεριφέρθηκε ως Βασιλιάς, αλλά ως Έλληνας

Γράφει

ο Λεωνίδας Παππάς

1992 – Μετά την κατάκτηση του Ολυμπιακού Μεταλλίου της Βούλας Πατουλίδου, ο Κωνσταντίνος τρέχει πανηγυρίζοντας για να αγκαλιάσει την αδερφή του Σοφία – Βασίλισσα της Ισπανίας.

Η συμπεριφορά τους δεν ήταν καθόλου βασιλική, αλλά απόλυτα ελληνική.

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, όπως και οι γονείς και οι παππούδες τους. Όχι από δική τους επιλογή, αλλά γιατί κάποια Ελληνική Εθνοσυνέλευση τους κάλεσε να αναλάβουν την Ελλάδα.

Η συμπάθεια μου προς την Βασιλική Οικογένεια δεν έχει να κάνει καθόλου με τις πεποιθήσεις μου, αλλά με ιστορικούς – συναισθηματικούς λόγους.

Α) Στο κατηγορητήριο του παππού μου το 1946 όπου δικάστηκε 8 χρόνια φυλακή στο Αργυρόκαστρο, μεταξύ των άλλων αναφέρονταν οι φιλοβασιλικές του απόψεις. Το «σκυλί ο Βενιζέλος φταίει για εμάς» τον άκουγα να λέει πολλές φορές.

Β) Το 1940, ο αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που έφτασε στα χωριά μας, έγινε ο ανάδοχος του θείου μου, δίδοντας του το όνομα του τότε διαδόχου Παύλου.

Μπορεί να ακούγονται κάπως όλα αυτά στη δική μας γενιά των «νέων ηθών», αλλά τότε ο Βασιλιάς ήταν σύμβολο ενότητας.

Η συμπεριφορά της ελληνικής πολιτείας δίπλα από το φέρετρο του Πρώην Βασιλιά της Ελλάδας είναι άδικη, ανιστόρητη και ανεύθυνη!

Σχετικά άρθρα: